Nie wiesz, co zrobić z ananasem? Zapiecz go z kurczakiem i serem – rodzina będzie błagać o więcej
Ten przepis dodaje szczyptę egzotyki do bardzo codziennego, jak by się zdawało, dania, jakim jest kotlet z piersi kurczaka. Słodko-kwaśny ananas, powszechnie dostępny w dyskontach, doskonale komponuje się nie tylko z deserami, lecz także z wytrawnymi daniami.
Kurczak z ananasem
W ostatnich latach ananas przestaje być symbolem egzotyki. Powszednieje nam dzięki sieciom handlowym, które coraz częściej wprowadzają go do swojego asortymentu. Świeży ananas ma zupełnie inne oblicze niż wersja przetworzona i zapakowana w puszkę. Warto wykorzystywać go w wytrawnych daniach.
Ananas jest też świetnym uzupełnieniem diety odchudzającej. Wbrew pozorom jest niskokaloryczny, a przede wszystkim bogaty w błonnik . W połączeniu z chudym i wysokobiałkowym mięsem z piersi kurczaka stanowi świetny pomysł na obiad. Także mozzarellę, która występuje w tym przepisie, możemy dostać w wersji light.
Ananas – tani dodatek
Warto zainteresować się daniami z ananasem także ze względu na ich cenę. W dyskontach, takich jak Lidl, można kupić świeży owoc już za 6 zł za kilogram , a jeśli akurat trafimy na przecenę, koszt ananasa może okazać się niższy od ceny kilograma jabłek.
Składniki
- 400 g mięsa z piersi kurczaka
- ½ ananasa
- 1 kulka mozzarelli light
- Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, oregano
Kotlety z piersi kurczaka z ananasem
Pierś z kurczaka przekrawamy z grubości i rozbijamy na 4 kotlety. Możemy też pozostawić je nierozbite i upiec w folii. Mięso przyprawiamy do smaku ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem.
Połowę dojrzałego ananasa obieramy, skrawając jego skórę nożem. W zagłębieniach „łusek” mogą po obraniu pozostać ciemne kawałki skórki – to nie szkodzi. Ze środka plastra wycinamy twardy rdzeń . Aby sobie pomóc, możemy pokroić ananasa w kostkę.
Na każdy kotlet nakładamy plaster mozzarelli, a na niego po kawałku ananasa.
Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 25 minut
. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grill, by dodatkowo skarmelizować ananasa.
Powstaje danie pyszne, reprezentacyjne i lekkie. Wszyscy będą się nim zajadać.
Wypróbuj też przepisy na wielkanocną tartę z białą kiełbasą i baranka z ciasta z lukrowanym futerkiem według siostry Anastazji .