Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ubij ziemniaki, ulep kulki i zrób wgłębienia pustą butelką. Ten patent to prawdziwy hit
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 05.03.2024 18:13

Ubij ziemniaki, ulep kulki i zrób wgłębienia pustą butelką. Ten patent to prawdziwy hit

ziemniaki z dziurką od butelki
Fot. YouTube/perfekte rezepte

Nie podawaj już zwykłych gotowanych ziemniaków na obiad. Zamiast nich zrób te pyszne kluski. Są pyszne, a w dodatku pasują do każdego dania. Przygotujesz je z łatwością. Musisz ich spróbować!

Idealne ziemniaki na obiad

Przepis na kluski z ziemniaków znam od dawna. Robię je bardzo często, bo są smakowitym dodatkiem do każdego obiadu. Świetnie smakują także same ze śmietaną. W moim domu to prawdziwy hit i każdy tylko czeka, kiedy kluski pojawią się na stole.

Koniecznie wypróbuj ten przepis. Nie jest on zbyt trudny, a w dodatku robi się go bardzo szybko. Przekonaj się sama i zaskocz swoich domowych smakoszy. 

obrane ziemniaki.jpg
Fot. Canva/Langan
3 polskie dania na liście 100 najgorszych potraw na świecie. Tej zupy nikt tam się nie spodziewał

Nie tylko ziemniaki

Najważniejszym dodatkiem tych klusek są oczywiście ziemniaki. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale perfekte rezepte, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • sól

Przepis na kluski ziemniaczane

Ziemniaki obierz i dokładnie umyj. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki i ugotuj w osolonej wodzie. Kiedy osiągną miękkość, odcedź je i przełóż do miski. Ziemniaki rozbij na gładką masę i wsyp skrobię ziemniaczaną. Całość  dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. 

Z powstałej masy uformuj małe kulki o średnicy około 3 centymetrów. Następnie w każdej kulce zrób wgłębienie. Wykorzystaj do tego plastikową butelkę po wodzie. Zrób to jak na zdjęciu zamieszczonym poniżej. 

Na rozgrzanej patelni rozpuść masło. Wsyp pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmażaj do momentu zeszklenia składników, a następnie ułóż kluski. Podsmażaj do zarumienienia z dwóch stron. Kluski podawaj z mięsnym sosem lub ze śmietaną. Sprawdzą się także do innych dań jako dodatek. Sprawdź, co Biedronka umieszcza na paragonach oraz sprawdź, co zrobić, aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało

odcisk z butelki.jpg
Fot. YouTube/perfekte rezepte