Kudłaty baranek z ciasta od siostry Anastazji będzie ozdobą wielkanocnego stołu
![baranek siostry Anastazji](https://images.iberion.media/images/1920/baranek1_9c8411d805.jpg)
Siostra Anastazja Pustelnik, najbardziej znana gotująca zakonnica w Polsce, jest ekspertką od kuchni świątecznej. Na Wielkanoc proponuje przygotowanie baranka z ciasta, który może zająć honorowe miejsce na stole i cieszyć oczy domowników i świątecznych gości.
Tradycyjny baranek
Niektóre potrawy świąteczne są tradycyjne, bo nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez ich smaku. Inne zaś do tradycji mogą nawiązywać także symboliką. Tu mamy do czynienia z tym drugim przypadkiem. Baranek to w końcu jeden z symboli Wielkanocy, a jadalne baranki są z nami od stuleci.
Większość tradycyjnych jadalnych baranków – może poza czekoladowymi – to nie dające się pogryźć bryłki cukrowej masy. Dlatego nazwa tego deseru nie kojarzy nam się czasem zbyt dobrze. Co innego z przepisem siostry Anastazji.
![forma do baranka](https://images.iberion.media/images/origin/baranek2_9f387e99e4.jpg)
Pieczenie baranka z ciasta
Siostra Anastazja proponuje baranka z ciasta, który swoją urodę zawdzięcza lukrowanemu runu. Żeby przygotować taki przysmak, trzeba jednak zaopatrzyć się w formę o odpowiednim kształcie. W internecie blachę w kształcie baranka można kupić już za nieco ponad 30 złotych, a w okolicach 50-60 złotych mamy już całkiem duży wybór.
Składniki
- 150 g margaryny
- 200 g cukru
- 350 g mąki
- 4 jajka
- 120 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Na lukier: 6 białek jajek, 600 g cukru pudru, sok z 1 cytryny
- Bułka tarta do posypania formy
Pieczemy jadalnego baranka
Jajka rozdzielamy na białko i żółtko. Margarynę ucieramy z cukrem, dodając pojedynczo żółtka. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do ciasta. Mieszamy mikserem, dodając mleko.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do dobrze połączonych składników ciasta i delikatnie mieszamy. Formę w kształcie baranka wysmarowujemy margaryną, obsypujemy bułką tartą i wypełniamy ciastem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. godzinę.
Białka jajek na lukier łączymy rózgą w misce z cukrem pudrem. Dodajemy sok z cytryny uważając, by lukier nie stał się za rzadki. Żeby wełenka trzymała się na ciastowym baranku, lukier musi być gęsty i możliwy do nałożenia szprycą do tortu. Upieczonego baranka dekorujemy lukrem, tworząc na jego grzbiecie wełniane kępki.
Wypróbuj też przepisy na kopytka, które smakują jak pierogi ruskie i wielkanocną tartę z białą kiełbasą i jajkiem.
![ciasto wielkanocne](https://images.iberion.media/images/origin/baranek3_b9690e5cc3.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![zup truskawkowa w garnku](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_truskawkowa_a74d60bd29.jpg)
![bp Andrzej Czaja](https://images.iberion.media/images/origin/Beata_47_56ffbe5bd4.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_5_37203bd0b3.jpg)
![Ania Starmach](https://images.iberion.media/images/origin/warzywa_4825f6867e.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![placek ze śliwkami](https://images.iberion.media/images/origin/placek1_84369e0484.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![ciasto palma](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_palma_c417018a4a.jpg)
![zalewanie brzoskwiń](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_2dde466116.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![PLL LOT](https://images.iberion.media/images/origin/Fot_Shutterstock_Maxagar_PLL_LOT_85c5de4695.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Anna Mucha](https://images.iberion.media/images/origin/Anna_Mucha_5827c9f5b2.jpg)
![Pieniądze](https://images.iberion.media/images/origin/Pieniadze_2d832b997d.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Dagmara Kaźmierska](https://images.iberion.media/images/origin/Dagmara_Kazmierska_fot_KA_Pi_F_2b4bea4b6d.jpg)