Smakosze.pl Przepisy Nie wydaję fortuny, a moje gofry wychodzą pyszne. Smakują jak nad morzem
Fot. Canva/Penzibear

Nie wydaję fortuny, a moje gofry wychodzą pyszne. Smakują jak nad morzem

25 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie wydasz fortuny na gofry nad morzem. Sposób na ten popularny i uwielbiany przez wielu Polaków deser jest łatwy, a co najważniejsze niezbyt czasochłonny w przygotowaniu. Wypróbuj przepis, a nieraz będziesz przyrządzać z niego pyszne gofry.

Gofry drogie jak nigdy

W tym roku ceny gofrów osiągnęły zawrotne kwoty. Za ten popularny deser nad morzem należy zapłacić nawet 30 złotych. Jest to kwota, na którą już nie każdy turysta może sobie pozwolić. Szczególnie jeżeli musi zakupić przysmak dla całej rodziny.

Dlatego doskonałą alternatywą jest ten przepis. Z nim zrobisz gofry, które smakiem mogą przebić nawet te z nadmorskich kurortów. Zrób je, a rodzina nie będzie mogła wyjść z podziwu. Przygotuj się również na to, że poproszą o dokładkę.

smażenie gofrów.jpg
Fot. Canva/happylark
Moja rodzina chwali się tą sałatką do słoika. Ulepszyłem ją 1 dodatkiem

Tylko kilka składników

Domowe gofry można przygotować samemu i to przy niewielkiej ilości produktów. Większość z nich możesz mieć w swojej kuchni, więc za nim wybierzesz się na zakupy, sprawdź poniższą listę. Umieściliśmy na niej niezbędne produkty, więc żadnego z nich nie pomijaj. Wszystkie są tanie i właśnie dzięki temu gofry wyjdą za grosze.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 375 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Przepis na domowe gofry

Zacznij od oddzielenia żółtek od białek. Do jednej miski wlej białka, a do drugiej żółtka. Mleko delikatnie podgrzej i wlej je do miski z żółtkami. Dodaj także olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystkie składniki z pomocą miksera na jednolite ciasto.

Do białek wsyp szczyptę soli i bij je na sztywno. Po minucie wsyp cukier i kontynuuj ubijanie. Pianę dodaj do gładkiego ciasta i wymieszaj całość na jednolitą masę. Na koniec nakładaj ciasto do gofrownicy i smaż je przez 4 minuty. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami w postaci owoców, cukru pudru i czekolady. Sprawdź, jak czyścić czajnik z kamienia oraz poznaj przepis na niezwykły sernik .

go fr.jpg
Fot. Canva/nschatzi
Te placuszki są jak ambrozja. Stoi za tym mój sekretny składnik
1 trik i po kamieniu. Czajnik będzie jak nowy
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy