Taki sernik z jagodami robię raz na kilka dni. Rodzina wciąż o niego prosi
Oto przepis na idealnie puszysty pieczony sernik na kruchym spodzie. W sezonie na świeże owoce warto przygotowywać go często. Delikatna kremowa struktura jest świetnym tłem dla wyrazistych, słodko-kwaśnych owoców.
Sernik z jagodami
Jagody to chyba najbardziej wdzięczne owoce, z którymi można przygotować sernik. W czasach, kiedy wszechobecne całoroczne borówki amerykańskie zepchnęły na margines ten tradycyjny polski owoc, chwytajmy się go w letnim sezonie. Mniejsze od amerykańskich, polskie borówki są pełne smaku, a ponieważ są zbierane po lasach, mamy właściwie pewność, że nie są w żaden sposób opryskiwane.
Taki sernik oczywiście równie dobrze sprawdzi się w towarzystwie innych owoców, które dobrze znoszą pieczenie. Można więc przyrządzić z tego samego przepisu chociażby sernik wiśniowy. Ważne, by dobrze zbalansować słodycz z owoców i z cukru, który dodajemy do ciasta. W podanych proporcjach dobrze sprawdza się raczej z bardziej kwaskowatymi dodatkami.
Zrobiła obiad za 1 zł dla czterech osób. Nie uwierzysz, jaką zupę wymyśliłaSernik według Heni
Henia Foks, z której kanału zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu, podpowiada sposób na serową masę, jeśli nie mamy do dyspozycji miksera. Należy wtedy osobno trzy razy przepuścić ser przez maszynkę do mielenia, osobno ubić pianę z białek, a potem delikatnie połączyć je w jedną, puszystą masę serową.
Składniki
- 0,8 kg twarogu
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 jajko + 6 białek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 ml rozpuszczonego masła
- 200 ml śmietanki
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka jagód
- 2 łyżki kisielu
- Szczypta soli
Przepis na sernik z owocami
Jagody dokładnie dwa razy płuczemy, osuszamy i zasypujemy w misce dwiema łyżkami kisielu. Mieszamy i odstawiamy na bok. W osobnej misce przygotowujemy ciasto.
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodajemy jajko, olej i ½ szklanki cukru. Całość wyrabiamy łyżką, a później ręką. Mimo że ciasto zawiera proszek do pieczenia, będzie miało kruchą strukturę. Wyrabiamy je na gładką masę i formujemy w kulę.
W mikserze łączymy pozostałe składniki: twaróg, 6 białek (jeśli jajka są małe, może być potrzebnych nawet 8), śmietankę, szklankę cukru i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy, aż uzyskamy gładką, lejącą i puszystą masę.
Z ciasta odkładamy na bok jedną trzecią. Większą częścią wykładamy dno tortownicy wyściełanej papierem do pieczenia. Na ciasto wysypujemy jagody i rozprowadzamy je równomierną warstwą. Na wierzch wylewamy masę serową.
Zwieńczeniem sernika jest pokruszona z wierzchu pozostała część ciasta. Po położeniu tej warstwy wstawiamy ciasto na godzinę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po upieczeniu studzimy przy uchylonych drzwiczkach przez kolejne pół godziny.
Wypróbuj też przepisy na pasztet z pieczarek i wątróbki według Strzelczyka i sałatkę marynowaną z pomidorów i cebuli.