1 trik i po kamieniu. Czajnik będzie jak nowy
Kamień z wody może być w naszych kuchniach prawdziwym utrapieniem. Jednak na radzenie sobie z nim są proste i szybkie metody, które nie wymagają użycia toksycznej chemii. Jeśli jeszcze ich nie znacie, koniecznie wypróbujcie.
Kamień na naczyniach
Wapienny nalot na naczyniach w naszej kuchni, zwłaszcza na czajnikach, daje nam się często we znaki. Nie chodzi tylko o estetykę, choć przyznać trzeba, że zakamieniony czajnik czy dzbanek filtrujący to nie najbardziej apetyczny widok. Nikt chyba jednak nie przepada za sytuacją, kiedy kamień zaczyna dosłownie chrzęścić w zębach przy piciu herbaty.
Dodajmy do tego koszt energii. Zakamieniona grzałka czajnika po prostu mniej ciepła przekazuje wodzie, którą ma zagotować. W ten sposób zużywamy prąd – nietani dziś surowiec – do podgrzania wapiennego osadu, którego chcemy się pozbyć.
Taki sernik z jagodami robię raz na kilka dni. Rodzina wciąż o niego prosiDomowy sposób na kamień
Do walki z kamieniem wielu demotywuje obawa przed nadmiarem chemii. Rzeczywiście, w czasach, kiedy tak wiele produktów spożywczych konserwowanych jest na różne wymyślne sposoby, możemy chcieć unikać nadmiaru sztucznych składników. A środki myjące budzą zrozumiałe obawy. Jednak z kamieniem świetnie radzi sobie produkt, którego i tak używamy jako dodatku do potraw: ocet.
To najczęściej używany preparat. Ocet, owszem, ma bardzo intensywny zapach, ale łatwo on wietrzeje, a efekt utrzymuje się na dłużej. Można też użyć soku z cytryny (drożej!) albo sody oczyszczonej. W każdym z tych wypadków metoda postępowania jest podobna.
Jak wyczyścić czajnik z kamienia
Ocet mieszamy z wodą w proporcji 1:1 w takiej ilości, by wypełnić co najmniej pół czajnika. Wodę z octem zagotowujemy i zostawiamy na przynajmniej pół godziny – im większa warstwa kamienia do pokonania, tym dłużej. Jeśli nasz czajnik wyposażony jest w delikatny siateczkowy filtr przy dzióbku – wyjmujemy go i zanurzamy w osobnej porcji octu.
Jeśli zdecydujemy się użyć sody oczyszczonej, używamy ok. 2-3 łyżek na pół czajnika wody lub zagotowujemy cały dodając nawet jeszcze jedną łyżkę. Metoda z sokiem z cytryny – ok. 60 ml – jest znacznie bardziej czasochłonna. W jej wypadku powinniśmy zostawić czajnik nawet na noc. Po oczyszczeniu naczynie dokładnie płuczemy, a kiedy zapach zniknie – jest gotowe do użycia i prawdopodobnie jak nowe.
Metoda ta dobrze pokazana jest na kanale Accidental Adult, skąd zaczerpnęliśmy zdjęcie wyróżniające do tego tekstu. Wypróbuj też sposoby na przechowywanie świeżych ziół i zupę dla czterech osób za złotówkę.