Nie ze skwarkami, nie z tartą bułką. Kopytka polej tą okrasą. Będą lekkie i aromatyczne
Szukasz pomysłu na szybki, tani obiad dla całej rodziny? Ugotuj ziemniaki, wymieszaj je z innymi składnikami i ugotuj. Kopytka polej nie bułką tartą, czy skwarkami, a masłem z dodatkiem świeżych ziół. Będą lżejsze i smaczniejsze.
Kopytka z ziołami są pomysłem na lekki i aromatyczny obiad
Kopytka to jedno z tradycyjnych dań polskiej kuchni. Ziemniaczane ciasto z dodatkiem jajek i mąki jest proste w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem. Musimy pamiętać jednak, żeby wybierać ziemniaki mączne, które mają mało wody, a dużą zawartość skrobi.
Kopytka zwykle podajemy z okrasą z boczku lub z bułką tartą. Podane w ten sposób są przepyszne, jednak dość ciężkostrawne i kaloryczne. O wiele lżejsze kluski przygotujesz, kiedy polejesz je masłem i aromatycznymi ziołami.
Kopytka możemy podać z natką pietruszki i świeżym koperkiem. Możemy wykorzystać również inne, ulubione zioła, np. bazylię, rozmaryn, czy majeranek . Zioła podsmażmy chwilę na niewielkiej ilości masła i polejmy całe danie.
Przepis na kopytka polane masłem i ziołami
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- ok. 300 g mąki pszennej
- płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanego koperku
- masło
Jak zrobić kopytka z ziołami? Danie zrobisz błyskawicznie
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie odparuj, przeciśnij przez praskę i wystudź. Warzywa zagnieć z jajkami, solą i mąką. Wsypuj mąkę stopniowo w takiej ilości, żeby ciasto było zwarte i jednolite.
Z ciasta uformuj kulę i podziel na 4 części. Następnie z każdej z nich uformuj cienki wałek i pokrój pod skosem. Kopytka gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut, aż wypłyną. Masło rozpuść na patelni. Dodaj posiekane zioła i smaż chwilę.
Ugotowane kopytka polej masłem z ziołami i podaj, smacznego. Pysznym dodatkiem do kultowego dania będzie surówka z czerwonej kapusty lub z kapusty pekińskiej . Będzie smacznie, zdrowo i kolorowo na talerzu.