Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. 1 dodatek przesądza o jej soczystości

Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. 1 dodatek przesądza o jej soczystości

surówka z kapusty pekińskiej
canva/ildipapp

Surówka z kapusty pekińskiej jest jednym z prostszych dodatków do obiadu. Lekki i pełen smaku rarytas będzie niezwykle soczysty i przyjemnie słodki, jeśli dodacie do niego jabłko. Tak przyrządzony z pewnością przypadnie do gustu waszej rodzinie. Musicie spróbować.

Lekka i soczysta surówka jest obowiązkowym elementem zdrowego obiadu. Połączenie kapusty pekińskiej, marchwi jabłka z delikatnym sosem z jogurtu i majonezu pasuje do wielu mięsnych przysmaków oraz warzywnych kotletów, a jego zrobienie jest dziecinnie proste. Skusicie się?

Przepis na soczystą surówkę z kapusty pekińskiej

Składniki:

  • 1 kapusta pekińska o masie do 60 dag

  • 2 słodkie jabłka

  • 1 duża marchewka lub dwie mniejsze

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego lub sojowego

  • 2 łyżki majonezu np. domowego z aquafaby

  • natka pietruszki wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej? Soczysty rarytas wymaga dodania jabłek

Zaczynamy od dokładnego opłukania kapusty pekińskiej. Warzywo szatkujemy i usuwamy uszkodzone fragmenty oraz głąb. Przenosimy do dużej miski.

Marchew i jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy je do kapusty i sprawnie łączymy z sokiem z cytryny, który zapobiegnie ciemnieniu owocu.

Surówkę łączymy z jogurtem, majonezem i posiekaną natką pietruszki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy. Smacznego.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wyraziste surówki. Szczególnie polecamy prosty rarytas z porów. Być może też spodoba wam się kolorowa i aromatyczna surówka z marchewki.

Surówka z kapusty pekińskiej nabierze smaku po dodaniu jabłka
canva/Olha_Afanasieva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: