Najsmaczniejsza surówka z kapusty pekińskiej. 1 dodatek przesądza o jej soczystości
Surówka z kapusty pekińskiej jest jednym z prostszych dodatków do obiadu. Lekki i pełen smaku rarytas będzie niezwykle soczysty i przyjemnie słodki, jeśli dodacie do niego jabłko. Tak przyrządzony z pewnością przypadnie do gustu waszej rodzinie. Musicie spróbować.
Lekka i soczysta surówka jest obowiązkowym elementem zdrowego obiadu. Połączenie kapusty pekińskiej, marchwi jabłka z delikatnym sosem z jogurtu i majonezu pasuje do wielu mięsnych przysmaków oraz warzywnych kotletów, a jego zrobienie jest dziecinnie proste. Skusicie się?
Przepis na soczystą surówkę z kapusty pekińskiej
Składniki:
1 kapusta pekińska o masie do 60 dag
2 słodkie jabłka
1 duża marchewka lub dwie mniejsze
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki jogurtu naturalnego lub sojowego
2 łyżki majonezu np. domowego z aquafaby
natka pietruszki wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej? Soczysty rarytas wymaga dodania jabłek
Zaczynamy od dokładnego opłukania kapusty pekińskiej. Warzywo szatkujemy i usuwamy uszkodzone fragmenty oraz głąb. Przenosimy do dużej miski.
Marchew i jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Dodajemy je do kapusty i sprawnie łączymy z sokiem z cytryny, który zapobiegnie ciemnieniu owocu.
Surówkę łączymy z jogurtem, majonezem i posiekaną natką pietruszki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i podajemy. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wyraziste surówki. Szczególnie polecamy prosty rarytas z porów. Być może też spodoba wam się kolorowa i aromatyczna surówka z marchewki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Sycący krupnik według Gessler. Zapomnisz o lekkich, wodnistych zupach
Zapomnij o dodawaniu cebuli. Teraz do smażonej wątróbki dodaje się inne składniki
Pożywny koktajl z selerem naciowym. Cudowna mikstura dla zdrowia i urody