Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszna surówka z czerwonej kapusty. 3 dodatki i lekki sos idealnie się dopełniają

Przepyszna surówka z czerwonej kapusty. 3 dodatki i lekki sos idealnie się dopełniają

surówka z czerwonej kapusty
canva/alisafarov

Nie masz pomysłu na dodatek do obiadu? A może masz pod ręką główkę czerwonej kapusty? Możesz z niej przygotować pyszną i wyjątkowo zdrową surówkę. Dodaj do niej tylko jabłko, rodzynki i pestki słonecznika. Wymieszaj wszystko z lekkim sosem, a otrzymasz dodatek pasujący do wielu dań obiadowych.

Czerwona kapusta jest idealna do przyrządzenia szybkiej i wyjątkowo smacznej surówki. Wystarczy wcześniej namoczyć trochę rodzynek i dodać je do połączonego z jabłkiem i pestkami słonecznika warzywa. Z lekkim sosem o kwaśnym smaku dodatek będzie smakował obłędnie.

Przepis na surówkę z czerwonej kapusty

Składniki:

  • 400 g czerwonej kapusty

  • 1 średniej wielkości jabłko

  • 2 łyżki rodzynek

  • 2 łyżki pestek nasion słonecznika

  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny

  • 25 ml oliwy z oliwek

  • cukier, sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić smaczną surówkę z czerwonej kapusty? Znamy prosty przepis

Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut. Kapustę szatkujemy i wrzucamy do salaterki. Dodajemy też pestki słonecznika i starte na dużych oczkach jabłko.

Warto jabłko wcześniej obrać ze skórki, choć nie jest to konieczne. Owoc skrapiamy sokiem z cytryny i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy namoczone, odsączone rodzynki.

Mieszamy i doprawiamy cukrem, solą oraz pieprzem. Surówkę z czerwonej kapusty podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. Świetnie smakuje zarówno z mięsnymi kotletami, jak i z roślinnymi pulpetami.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakowite surówki. Spróbujcie koniecznie prostej i wyrazistej kompozycji z dodatkiem pora. Być może skusi was też surówka z marchewki, której smak bije na głowę rarytas z niejednej restauracji.

Surówka z czerwonej kapusty jest pyszna
canva/Olga Chzhu

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: