Nie znam nikogo, komu nie posmakowałby mój sernik. Wychodzi bajecznie puszysty dzięki 1 dodatkowi
Sernik jest jednym z bardziej lubianych ciast w Polsce. Mój wychodzi bajecznie puszysty dzięki pewnemu składnikowi. Sprawdź w kuchni, czy go masz i upiecz sernik według tego przepisu. Puszystość i lekkość gwarantowane.
Sernik, który kusi puszystością
Czy pieczesz ciasta? U mnie w domu zawsze jest coś słodkiego na deser po obiedzie . Rodzina domaga się kawałka pysznego ciasta. Dlatego często piekę sernik, który zawsze wychodzi niezwykle puszysty. W jaki sposób osiągam taki efekt? Do ciasta dodaję składnik, który wiele osób ma w swojej kuchni.
Chodzi o kaszę mannę, która gwarantuje lekkość i puszystość sernikowi. Ciasto jest też dzięki niej lekkostrawne. Polecam ten przepis, bo jest wart wypróbowania. Kolorowe kandyzowane owoce dodają mu uroku . Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Szybko i łatwo. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak upiec sernik z kaszą manną?
Składniki:
- ½ kg twarogu
- 3 jajka
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- skórka z cytryny
- skórka z pomarańczy
- cukier puder
- 1 szklanka kandyzowanych owoców
Przygotowanie ciasta zacznij od utarcia jajek z cukrem białym i waniliowym . Dodawaj stopniowo twaróg i miksuj. Dołóż startą skórkę z cytryny i pomarańczy. Wsyp kaszę mannę i dalej ubijaj.
Dodaj kandyzowane owoce i wymieszaj składniki. Formę wysmaruj masłem i przełóż do niej ciasto. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 70 minut . Po upływie tego czasu sernik wyjmij, a gdy nieco przestygnie, posyp cukrem pudrem.
Wyjątkowo puszysty sernik na Wielkanoc
Sernik dzięki dodaniu kaszy manny wychodzi bardzo delikatny i wyjątkowo puszysty. Oprócz tego zawsze wychodzi i pięknie wyrasta. Jeśli szukasz słodkiego pomysłu na Wielkanoc, to sięgnij po tę recepturę. Leciutkie ciasto będzie w sam raz na święta.
Zrobisz je w prosty sposób i gwarantuję, że taki sernik będzie każdemu smakował. U mnie w domu już stał się hitem, który w mgnieniu oka znika z talerzy . Wszystko dlatego, że jest pyszny i puszysty. Pisaliśmy o tym, ile trzeba zapłacić za słoik żurku od Piotra Adamczyka. Podpowiadaliśmy też, jak najlepiej panierować schabowe.
Źródło: YouTube/Schnellundeinfach_
Zdjęcia: screen YouTube/Schnellundeinfach_