Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > To najlepszy patent na panierowanie schabowych. O tym dodatku nikt by nie pomyślał
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 09.03.2024 19:17

To najlepszy patent na panierowanie schabowych. O tym dodatku nikt by nie pomyślał

panierowanie schabowego
Fot. Canva/GMVozd

Twoje kotlety schabowe mogą być jeszcze lepsze. Wystarczy zrobić odpowiednią panierkę, a w szczególności wykorzystać do tego jeden dodatek. Założę się, że nigdy byś o nim nie pomyślała.

Zupełnie inna panierka na kotlety schabowe

Klasycznie kotlety schabowe panieruje się w mące, jajku oraz w bułce tartej. Jest jednak lepszy sposób. Z nim schabowe będą jeszcze lepsze. Wystarczy dolać do jajka pewien nieoczywisty składnik.

Z tym dodatkiem kotlety schabowe zachwycą każdego. Panierka stanie się bardziej chrupka na zewnątrz i delikatniejsza w środku. Wszyscy mówią, że takie schabowe smakują znacznie lepiej. Musisz tego spróbować.

Panierowanie schabowych.jpg
Fot. Canva/Photomannen
Natnij cebulę i wrzuć ja do wrzątku. Ten sposób zrobi furorę na Wielkanoc Dieta jajeczna bije rekordy popularności. Lekarze przed nią ostrzegają

Nie zapomnij o dodatku

Tajemniczy dodatek to woda gazowana. Zdziwiona? Ja też byłem, ale kiedy spróbowałem kotletów przyrządzonych tą metodą, byłem zachwycony. Za chwilę pokażę ci, jak ja to robię, a tymczasem zerknij na poniższą listę z najpotrzebniejszymi produktami. 

Składniki:

  • 800 g schabu
  • 80 ml wody gazowanej
  • 100 ml mleka
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 100 g bułki tartej
  • 50 g mąki
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól

Najlepszy sposób na kotlety schabowe

Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia mięsa. Następnie pokrój je na równe i grube plastry. Każdy z nich rozbij na cienkiego kotleta. Do miski wlej odrobinę mleka, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie i umieść w niej kotlety. Po minimum godzinie kotlety wciągnij. Do miski wbij jajko i wlej wodę gazowaną. Oba składniki wymieszaj ze sobą.

Na jeden talerz wsyp mąkę, a na drugi bułkę tartą. Każdego kotleta najpierw obtocz w mące. Następnie zamocz go w jajku i wodzie, aby na koniec zapanierować je w bułce tartej. 

Na patelni rozgrzej olej, a najlepiej smalec. Każdego kotleta smaż dwustronnie do momentu zarumienienia na złoty kolor. Tak usmażone kotlety schabowe podawaj na obiad z ziemniakami i ulubioną surówką. Sprawdź, jak zrobić błyskawiczny obiad z makaronu  oraz poznaj przepisy Henryki Tuszyńskiej

woda gazowana.jpg
Fot. Canva/woyzzeck