Smakosze.pl Przepisy Nie żurek, nie biały barszcz. Ta zupa króluje u mnie na Wielkanoc, mało kto o niej pamięta
Fot. YouTube/kuchniazprzygoda

Nie żurek, nie biały barszcz. Ta zupa króluje u mnie na Wielkanoc, mało kto o niej pamięta

9 marca 2024

Żurek i biały barszcz zwykle trafiają na wielkanocne stoły. Jednak warto podać też zupę, która jest już  nieco zapomniana. Robiona na zakwasie i pełna aromatycznego mięsa oraz borowików, będzie smakować w Wielkanoc.

Zupa, o której mało kto pamięta

Święta Wielkanocne coraz bliżej, a wraz z nimi pyszne potrawy. Czy już wiesz, jaką zupę ugotujesz na Wielkanoc? Jeśli wciąż się wahasz, to polecam niezwykły, ale też nieco zapomniany przepis. Dzięki niemu ugotujesz zalewajkę na zakwasie, w której nie zabraknie mięsa, warzyw i aromatycznych grzybów.

Taka zupa jest pełna wyrazistego smaku i warto ugotować ją na Wielkanoc. Podana na obiad zachwyci rodzinę i gości. Gwarantuję, że każdy będzie chciał poznać ten przepis . Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Kuchni z Przygodą. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

Zalewajka na Wielkanoc
Fot. YouTube/kuchniazprzygoda

Jak ugotować zalewajkę?

Składniki:

  • 1 kg wędzonych żeberek
  • ½ kg wiejskiej kiełbasy
  • 6 ziemniaków
  • garść suszonych borowików
  • ¾ litra zakwasu żytniego
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • czubata łyżka chrzanu
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie zupy zacznij od gotowania żeber i dodania do garnka liści laurowych i ziela angielskiego. Gotowanie potraw około 60 minut . W tym czasie pokrój ziemniaki w kostkę, marchewkę i kiełbasę. Po godzinie wyjmij żebro z garnka, dodaj grzyby, kiełbasę i pokrojone warzywa.

Dołóż wyciśnięty przez praskę czosnek i dopraw solą i pieprzem. Gotuj i dodaj ostudzone, pokrojone żeberko. Do zakwasu dołóż śmietanę i chrzan. Wszystko wymieszaj i dolej troszkę zupy. Następnie wlej zakwas do zupy i wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę i podawaj.

Zalewajka najlepsza na Wielkanoc

Zalewajka będzie smakować z jajkiem na twardo. Jest lekko kwaśna i też wyrazista w smaku. Warto skorzystać z tego przepisu i ugotować tę zupę na Wielkanoc . Gwarantuję, że każdy doceni jej smak i poprosi o dokładkę.

Wielkanocny obiad  z taką zupą będzie pyszny i aromatyczny. Przepis jest prosty, czasu wymaga jednak gotowanie składników. Jednak warto czekać na tę potrawę, bo jest znakomita. Pisaliśmy o tym, co zrobić, by biała kiełbasa nie pękała podczas gotowania. Podawaliśmy przepis na jajka w różowej marynacie.

Zalewajka na Wielkanoc
Fot. YouTube/kuchniazprzygoda
Zamocz jajka w wodzie i obtocz w ryżu, ten patent to rewelacja. Żałuję, że nie znałam go wcześniej
Biorę kawał boczku i nacieram tą mieszanką. Ten przepis to hit w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy