Biorę kawał boczku i nacieram tą mieszanką. Ten przepis to hit w moim domu
Jesteś smakoszem boczku? To koniecznie wypróbuj ten przepis. Boczek natarty aromatyczną mieszanką jest nie lada rarytasem. Zjesz go ze smakiem i z przyjemnością sięgniesz po dokładkę.
Weź boczek i natrzyj go tą mieszanką
Jeśli przepadasz za boczkiem i cenisz sobie jego smak, to warto, żebyś poznał pewną recepturę. Dzięki niej przyrządzisz boczek, jakiego jeszcze nie jadłeś. Wszystko dzięki mieszance z aromatycznych ziół i czosnku. Nacierasz nią kawał boczku, a reszta należy już do piekarnika.
W niedługim czasie uzyskasz danie, które zachwyca soczystością i chrupiącą skórką. Boczek w takim wydaniu potrafi uzależnić i sprawi, że trudno będzie ci przejść obok niego obojętnie. Na pewno skusisz się na dokładkę. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Dorfrezepte. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Ulep kulki z mięsa, zrób wgłębienie i wlej jajka. Mąż ciągle mnie prosi o ten obiad Myjesz mięso drobiowe? Następnym razem zastanów się dwa razyJak zrobić boczek w aromatycznej mieszance?
Składniki:
- ½ kg boczku
- 1 łyżeczka soli
- 1 ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 5 ząbków czosnku
Przygotowanie boczku zacznij od przyrządzenia mieszanki. Do miseczki wsyp sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła prowansalskie i słodką paprykę. Składniki wymieszaj i natrzyj nią dokładnie boczek. Zrób poprzeczne nacięcia na mięsie. Następnie posiekaj drobno ząbki czosnku.
Włóż je w nacięcia na boczku i zawiń w folię aluminiową. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W międzyczasie podgrzej w rondelku przyprawy i dodatkowo natrzyj nimi boczek po wyjęciu z piekarnika. Podawaj z ziemniakami i surówkami lub jedz z pieczywem.
Boczek pełen smaku i aromatu
Tak przyrządzony boczek wyróżnia się niezwykle wyrazistym smakiem i apetycznym aromatem. Jest soczysty i mięciutki w środku. Jednak jego skórka jest chrupiąca, to pyszne połączenie. Takie danie możesz jeść na obiad lub kroić na pieczywo i jeść w formie kanapki.
Boczek będzie smakował wszystkim mięsożercom, którzy cenią sobie też wyraziste smaki. Danie jest proste w przygotowaniu i poradzi z nim sobie nawet osoba, która stawia pierwsze kroki w kuchni. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić pastę do kanapek z ryby i jajek. Podawaliśmy też przepis na błyskawiczny makaron, który pasuje na obiad.