Niebotyczna cena za 5 wigilijnych pierogów u Magdy Gessler. Za sałatkę jarzynową trzeba zapłacić krocie
Słynna restauracja „U Fukiera" po raz kolejny ruszyła ze świątecznym cateringiem. Za wigilijne przysmaki przyjdzie nam jednak słono zapłacić. Gessler żąda fortuny za pierogi, a jeszcze więcej za sałatkę jarzynową. Jakie kwoty znajdziemy w cenniku lokalu? Zdradzamy w dalszej części artykułu.
Świąteczne pierogi tylko dla zamożnych
Magda Gessler jest osobistością znaną w całej Polsce. Pod swoimi skrzydłami ma niejeden lokal gastronomiczny. Najbardziej znany jest jednak warszawski „Fukier", działający w samym sercu Starego Miasta. Restauracja działa na rynku już ponad 30 lat.
W „U Fukiera" co roku rusza specjalna oferta na święta. Pierogi, sałatka jarzynowa czy bigos to tylko niektóre ze specjałów które można tam nabyć. Nie każdy jednak może pozwolić sobie na takie frykasy. Za prestiżowe pochodzenie potraw trzeba bowiem słono zapłacić.
Ile kosztuje catering u Magdy Gessler?
Powszechnie wiadomo, że „U Fukiera" nie jest miejscem tanim . To jednak, co obecnie wyrabia się w cenniku przechodzi ludzkie pojęcie . Pod lupę wzięliśmy cały asortyment, proponowany przez słynną restauratorkę. Podczas lektury niektórzy mogą złapać się za portfele .
Zacznijmy od uwielbianych przez wszystkich pierogów . Te sprzedawane są w zestawach po 5 sztuk. Za każdy taki zestaw zapłacimy, aż 51 złotych . Pozostałe pozycje świąteczne wcale nie są tańsze.
Żadne święta nie mogą obyć się bez sałatki jarzynowej . Kto ma mało czasu, ten może nabyć taką drogą kupna. Za pudełeczko o wadze 300 gramów „U Fukiera" policzą nam aż 41 złotych . W przeliczeniu daje to cenę 137 zł/kg .
Nie chcesz ślęczeć nad garami, robiąc tradycyjny bigos? Danie to także zamówisz w słynnej restauracji. Uważaj jednak, bo za 900 ml zapłacisz 81 złotych . Aby nacieszyła się nim całą rodzina, trzeba przygotować małą fortunę .
Co jeszcze i w jakich cenach kupisz „U Fukiera"?
Spójrzmy, co jeszcze z niezwykle popularnych potraw możemy kupić w ramach cateringu . Wiele osób zapewne zainteresuje klasyczna ryba po grecku. Mina zrzednie, gdy za słoiczek 200 ml usłyszymy kwotę 49 zł . W przeliczeniu na kilogram jest to aż 245 złotych.
Restauratorka proponuje również śledzie po kaszubsku . Na żadnym świątecznym stole nie może tej ryby zabraknąć. Magda Gessler sprzedaje ten specjał w cenie 53 zł/300 g . Łatwo policzyć, ile wychodzi za cały kilogram potrawy.
Wysokich cen nie osłodzi również staropolski piernik . Kilogram kosztuje bowiem 90 złotych. O 5 złotych droższy jest tradycyjny sernik . Wyprawienie całych świąt z daniami od Magdy Gessler to przywilej dla najbardziej zamożnych .
Szalejące ceny i rosnąca inflacja dały nam się poważnie we znaki . Dało się to odczuć głównie w przypadku produktów spożywczych, a co za tym idzie cen w restauracjach. Czy to jednak usprawiedliwia niebotyczne wręcz kwoty w przybytku słynnej restauratorki ? Tę kwestię pozostawiamy do oceny naszym czytelnikom. Youtuber surowo ocenił jedzenie w restauracji Gessler . Restauratorka powiedziała, co myśli o przyrządzanych przez Polaków krokietach .
Źródło: U Fukiera