Smakosze.pl

canva/arfo; IG/magdagessler_official

Gessler bezlitośnie wytknęła Polakom błąd w przyrządzaniu krokietów. Przez niego nadają się do kosza

5 Listopada 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Krokiety bywają naprawdę smaczne. Zdaniem Magdy Gessler jeden błąd podczas ich przygotowania może sprawić, że będą nadawały się do wyrzucenia. Wiemy, o co należy koniecznie zadbać.
 

Pyszne krokiety na wyciągniecie ręki

Zawijane w ciasto naleśnikowe farsze mają swój urok. Najczęściej podajemy je do barszczu lub jemy z surówką i jeśli są dobrze przyrządzone, potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Jednymi z większych błędów są zbyt intensywne podsmażenie gotowych „roladek” i przygotowanie zbyt suchego farszu.

Magda Gessler wskazuje, że jeszcze jedną wpadkę możemy zaliczyć znacznie wcześniej. Co zdaniem restauratorki przekreśla możliwość przygotowania smacznego rarytasu? Gdy się dowiedziałam, byłam w szoku.

Dobre krokiety.jpg
canva/dompress
Dodatki do kawy

Eksperci biją na alarm, nie ma gorszego dodatku do kawy. Nic tak nie obciąża trzustki

CZYTAJ DALEJ

Magda Gessler ma patent na krokiety

Znana z Kuchennych Rewolucji gwiazda uważa, że sekretem udanych krokietów są dobrze przygotowane naleśniki. Powinny być elastyczne — by utrzymać wewnątrz każdy farsz — i pozbawione grudek.

Według Gessler takie parametry ciasta można uzyskać jedynie, gdy zaczniemy jego przyrządzanie od przesiania mąki pszennej do miski. To do sypkiego produktu należy dodać pozostałe składniki i starannie je rozprowadzić. Jeśli marzy wam się delikatna masa na krokietowe naleśniki, warto skorzystać z jej rady.

Jaki farsz jest najlepszy do krokietów?

Choć najpopularniejsze są chyba krokiety z mięsem, w elastycznym naleśniku można zamknąć przeróżne masy. Do barszczu czerwonego najlepiej pasuje farsz grzybowy. Niektórzy też robią sycącą wersję z soczewicą .

Na naszej stronie znajdziecie też recepturę na krokiety z warzywnym nadzieniem . Warte spróbowania są też niewymagające smażenia naleśników krokiety ziemniaczane . To idealny pomysł na wykorzystanie ugotowanych warzyw z poprzedniego obiadu.

Naleśniki na krokiety.jpg
canva/nndanko

Źródło: pysznosci

sernik z wiaderka

Ten sernik robię w każdy weekend. Z jednym dodatkiem nigdy nie opada i zawsze się udaje

CZYTAJ DALEJ
śledzie

Odkopałam stary przepis na śledzie i zrobiłam to cudo. Mąż od razu spytał czy nie ma tego więcej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak usmażyć rybę na Wigilię? Bez tego się nie uda, oto najważniejsze zasady
Czytaj więcej >

Porady

To dlatego sałatka jarzynowa staje się wodnistą papką i szybciej się psuje. Wszystko przez 6 kardynalnych błędów
Czytaj więcej >

Porady

Weź widelec i wbij go w pomarańczę. Nie wierzyłam, że ten sposób działa, szkoda, że nie znałam go wcześniej
Czytaj więcej >

Porady

Przepis na te koreczki dostałam od weselnej kucharki. Co roku robię je na Andrzejki i Sylwestra
Czytaj więcej >

Porady

Weź pieczarkę i wbij w nią widelec. Ta sztuczka jest niesamowita, każdy powinien ją znać
Czytaj więcej >

Porady

Robię kulki z folii aluminiowej i wkładam do zmywarki. Powód zaskakuje nawet moich bliskich
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >
Porady

Redakcja smakosze.pl

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >