Zanim zaczniesz lepić wigilijne pierogi zrób to. Przewidujące osoby wyjmują je z zamrażarki kiedy trzeba
![pierogi](https://images.iberion.media/images/1920/pierogi_da3defad29.jpg)
Pierogi smakują nie tylko w Boże Narodzenie. Warto je zrobić wcześniej i zamrozić, a potem odgrzać, gdy chcemy zjeść smaczny posiłek. Będą jak znalazł na szybki obiad. Przepis na delikatne pierogi jest wart polecenia.
Pierogi nie tylko na Wigilię
Czy myślicie już o lepieniu pierogów na Boże Narodzenie? Wprawdzie zostało trochę czasu, ale wiadomo, że ten szybko płynie. Pierogów nigdy dość i zwykle ich ilość cieszy się dużym powodzeniem rodziny i gości. Jednak zanim przystąpimy do lepienia świątecznych pierogów, warto zrobić coś jeszcze.
Zróbmy np. pierogi z mięsem i je zamroźmy. Będą smacznym posiłkiem, gdy zabraknie nam czasu na gotowanie obiadu. Wystarczy szybko je przyrządzić i raz-dwa pożywne danie jest gotowe. Polecamy przepis na pierogi o delikatnym cieście z farszem mięsnym. Będą smakować każdemu.
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_f50d9754f9.jpg)
Jak zrobić pierogi z mięsem?
Składniki na farsz:
- 500 g mięsa z szynki
- 2 cebule
- 1 marchew
- kilka pieczarek
- seler naciowy
- por
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- papryka słodka
Robienie pierogów zaczynamy od pokrojenia mięsa i podsmażeniu go na oleju. Dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną marchewkę. Dorzucamy pokrojone pieczarki i seler naciowy i por. Dokładamy czosnek oraz przyprawy.
Wszystko mieszamy i smażymy na rumiany kolor. Doprawiamy przyprawami, zalewamy szklanką wrzątku i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Gdy ostygnie, to wszystko mielimy. Doprawiamy do smaku i wbijamy jajko.
Ciasto na pierogi zachwyca delikatnością
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 40 g masła
- 150 ml wrzątku
Robienie ciasta zaczynamy od wsypania mąki do misy, dodajemy sól, masło i wrzątek. Mieszamy, a potem zagniatamy. Ciasto na pierogi możemy owinąć folią spożywczą, by nie straciło wilgotności i trzymać w ciepłym miejscu. Następnie ciasto wałkujemy, nakładamy farsz i zlepiamy.
Układamy na stolnicy obsypanej mąką. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Gdy wypłyną, po chwili wyjmujemy. Pierogi warto zamrozić i sięgnąć po nie, gdy będziemy mieć na nie ochotę lub będzie nam brakowało pomysłu na obiad. Pisaliśmy o 3 sposobów lepienia pierogów ruskich. Podawaliśmy też przepis na pierogi od babci.
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![gołąbki wigilijne](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_wigilijne_394b0b149f.jpg)
![Najlepsza zupa](https://images.iberion.media/images/origin/barszcz_ad2a11c9d3.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_efdb3eefdc.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_8ae6c40a10.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Zico](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T222551_469_a5fc86429a.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)