Zanim zaczniesz lepić wigilijne pierogi zrób to. Przewidujące osoby wyjmują je z zamrażarki kiedy trzeba
Pierogi smakują nie tylko w Boże Narodzenie. Warto je zrobić wcześniej i zamrozić, a potem odgrzać, gdy chcemy zjeść smaczny posiłek. Będą jak znalazł na szybki obiad. Przepis na delikatne pierogi jest wart polecenia.
Pierogi nie tylko na Wigilię
Czy myślicie już o lepieniu pierogów na Boże Narodzenie? Wprawdzie zostało trochę czasu, ale wiadomo, że ten szybko płynie. Pierogów nigdy dość i zwykle ich ilość cieszy się dużym powodzeniem rodziny i gości. Jednak zanim przystąpimy do lepienia świątecznych pierogów, warto zrobić coś jeszcze.
Zróbmy np. pierogi z mięsem i je zamroźmy. Będą smacznym posiłkiem, gdy zabraknie nam czasu na gotowanie obiadu. Wystarczy szybko je przyrządzić i raz-dwa pożywne danie jest gotowe. Polecamy przepis na pierogi o delikatnym cieście z farszem mięsnym. Będą smakować każdemu.
To danie jest lepsze niż krokiety. Optymalne na dietę, robi się niemal samoJak zrobić pierogi z mięsem?
Składniki na farsz:
- 500 g mięsa z szynki
- 2 cebule
- 1 marchew
- kilka pieczarek
- seler naciowy
- por
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- liść laurowy
- ziele angielskie
- papryka słodka
Robienie pierogów zaczynamy od pokrojenia mięsa i podsmażeniu go na oleju. Dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną marchewkę. Dorzucamy pokrojone pieczarki i seler naciowy i por. Dokładamy czosnek oraz przyprawy.
Wszystko mieszamy i smażymy na rumiany kolor. Doprawiamy przyprawami, zalewamy szklanką wrzątku i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Gdy ostygnie, to wszystko mielimy. Doprawiamy do smaku i wbijamy jajko.
Ciasto na pierogi zachwyca delikatnością
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki soli
- 40 g masła
- 150 ml wrzątku
Robienie ciasta zaczynamy od wsypania mąki do misy, dodajemy sól, masło i wrzątek. Mieszamy, a potem zagniatamy. Ciasto na pierogi możemy owinąć folią spożywczą, by nie straciło wilgotności i trzymać w ciepłym miejscu. Następnie ciasto wałkujemy, nakładamy farsz i zlepiamy.
Układamy na stolnicy obsypanej mąką. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Gdy wypłyną, po chwili wyjmujemy. Pierogi warto zamrozić i sięgnąć po nie, gdy będziemy mieć na nie ochotę lub będzie nam brakowało pomysłu na obiad. Pisaliśmy o 3 sposobów lepienia pierogów ruskich. Podawaliśmy też przepis na pierogi od babci.