Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zanim zaczniesz lepić wigilijne pierogi zrób to. Przewidujące osoby wyjmują je z zamrażarki kiedy trzeba

Zanim zaczniesz lepić wigilijne pierogi zrób to. Przewidujące osoby wyjmują je z zamrażarki kiedy trzeba

pierogi
IG/pyszna_codziennosc, Canva/chuthyb

Pierogi smakują nie tylko w Boże Narodzenie. Warto je zrobić wcześniej i zamrozić, a potem odgrzać,  gdy chcemy zjeść smaczny posiłek. Będą jak znalazł na szybki obiad. Przepis na delikatne pierogi jest wart polecenia.

Pierogi nie tylko na Wigilię

Czy myślicie już o lepieniu pierogów na Boże Narodzenie? Wprawdzie zostało trochę czasu, ale wiadomo, że ten szybko płynie. Pierogów nigdy dość i zwykle ich ilość cieszy się dużym powodzeniem rodziny i gości. Jednak zanim przystąpimy do lepienia świątecznych pierogów, warto zrobić coś jeszcze.

Zróbmy np. pierogi z mięsem i je zamroźmy. Będą smacznym posiłkiem, gdy zabraknie nam czasu na gotowanie obiadu. Wystarczy szybko je przyrządzić i raz-dwa pożywne danie jest gotowe. Polecamy przepis na pierogi o delikatnym cieście z farszem mięsnym. Będą smakować każdemu. 

pierogi
IG/@pyszna_codziennosc
To danie jest lepsze niż krokiety. Optymalne na dietę, robi się niemal samo

Jak zrobić pierogi z mięsem?

Składniki na farsz:

  • 500 g mięsa z szynki
  • 2 cebule
  • 1 marchew
  • kilka pieczarek
  • seler naciowy
  • por
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  •  pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie 
  • papryka słodka

Robienie pierogów zaczynamy od pokrojenia mięsa i podsmażeniu go na oleju. Dodajemy posiekaną cebulę i pokrojoną marchewkę. Dorzucamy pokrojone pieczarki i seler naciowy i por. Dokładamy czosnek oraz przyprawy.

Wszystko mieszamy i smażymy na rumiany kolor. Doprawiamy przyprawami, zalewamy szklanką wrzątku i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Gdy ostygnie, to wszystko mielimy. Doprawiamy do smaku i wbijamy jajko. 

Ciasto na pierogi zachwyca delikatnością

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • 40 g masła
  • 150 ml wrzątku

Robienie ciasta zaczynamy od wsypania mąki do misy, dodajemy sól, masło i wrzątek. Mieszamy, a potem zagniatamy. Ciasto na pierogi możemy owinąć folią spożywczą, by nie straciło wilgotności i trzymać w ciepłym miejscu. Następnie ciasto wałkujemy, nakładamy farsz i zlepiamy. 

Układamy na stolnicy obsypanej mąką. Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną oleju. Gdy wypłyną, po chwili wyjmujemy. Pierogi warto zamrozić i sięgnąć po nie, gdy będziemy mieć na nie ochotę lub będzie nam brakowało pomysłu na obiad. Pisaliśmy o 3 sposobów lepienia pierogów ruskich. Podawaliśmy też przepis na pierogi od babci.