Smakosze.pl Przepisy Niebywałe, na czym Lewandowska smaży placki ziemniaczane. Niecodzienny wybór
canva/GSshot; IG/annalewnadowska

Niebywałe, na czym Lewandowska smaży placki ziemniaczane. Niecodzienny wybór

14 kwietnia 2023

Placki ziemniaczane smażone na maśle klarowanym są niesamowicie smaczne. Zaproponowana przez Annę Lewandowską odsłona skusi niejednego smakosza, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Spróbujecie?

Przepis na maślane placki ziemniaczane

Znakomity rarytas przygotowanym na ghee, czyli maśle klarowanym, na głowę bije danie smażone na oleju . Oczyszczony z białek tłuszcz nie pali się, a pozostawia delikatny posmak mleczny, który świetnie podkreśla smak ziemniaków. Jeśli nigdy nie próbowaliście, warto skosztować.

Składniki:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 duże jaja
  • 30 g mąki ryżowej
  • 20 g mąki owsianej
  • 1 większy ząbek czosnku
  • pół średniej cebuli
  • koperek i szczypiorek wedle uznania
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • 15 g masła klarowanego do smażenia
Ogórki kiszone są puste w środku? 1 banalny trick i raz na zawsze zapomnisz o problemie

Jak zrobić smaczne placki ziemniaczane? Anna Lewandowska smaży je na maśle

Zaczynamy od obrania i umycie ziemniaków. Warzywo ścieramy na tarce o niezbyt drobnych oczkach. Podobnie rozdrabniamy pozbawioną łupiny cebulę oraz czosnek. Do warzyw dodajemy mąkę, jajko oraz posiekaną zieleninę.

Masę doprawiamy solą oraz pieprzem, a następnie, na dobrze rozgrzanym maśle klarowanym, smażymy placki ziemniaczane. Gdy z obu stron się zrumienią, będą gotowe do podania.

Jak podać maślane placki ziemniaczane?

Rarytas można podać podobnie jak danie przyrządzone na oleju — z kwaśną śmietaną lub cukrem. Anna Lewandowska poleca też sos pieczarkowy przygotowany z dodatkiem mleczka kokosowego. Nie brakuje w nim podsmażonej na maśle klarownym cebuli.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na placki ziemniaczane. Szczególnie polecamy szybki patent na przygotowanie dania bez ścierania ziemniaków . Spróbujcie też koniecznie odsłony przyrządzonej z ziemniaków wcześniej już ugotowanych — też będzie fantastyczna.

Smażone na maśle placki ziemniaczane.png
canva/IgorDutina

Źródło: hpba

Kultowy śmietanowiec z przepisu Bożeny Dykiel nie ma sobie równych. Ten przepis jest hitem
Klientka chciała zaoszczędzić na zakupach. Teraz grozi jej więzienie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy