Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowy śmietanowiec z przepisu Bożeny Dykiel nie ma sobie równych. Ten przepis jest hitem

Kultowy śmietanowiec z przepisu Bożeny Dykiel nie ma sobie równych. Ten przepis jest hitem

Śmietanowiec Bożeny Dykiel
canva/peredniankina; WikimediaCommons/Fryta 73

Śmietanowiec jest nie lada przysmakiem. Deser w wersji zaprezentowanej przez Bożenę Dykiel jest efektowny i niesamowicie smaczny. Oprócz kolorowych galaretek znajdziemy w nim inne frykasy, a wykonanie wcale nie będzie skomplikowane. Musicie spróbować.
 

Przepis na śmietanowca Bożeny Dykiel

Kolorowy deser z galaretkami skusi niejednego łasucha. Wykonanie wymaga staranności i cierpliwości, ale efekty są warte wysiłku. Deser zachwyci was nie tylko wyglądem.

Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • 60 ml mleka
  • 10 g cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 16 g żelatyny
  • 1 większe opakowanie biszkoptów
  • 3 opakowania galaretki w różnych kolorach.
  • 1 niezbyt duża puszka ananasów
  • ulubione bakalie (można pominąć)
Klientka chciała zaoszczędzić na zakupach. Teraz grozi jej więzienie

Jak zrobić pysznego śmietanowca? Bożena Dykiel zdradziła przepis

Zaczynamy od namoczenia żelatyny w mleku. Przygotowujemy wszystkie galaretki osobno. Dwie z nich przeznaczymy do pokrojenia i zanurzenia w masie śmietanowej, trzecią do ozdobienia wierzchu, wiec można ją sporządzić chwilę później.

Ananasy odsączamy i kroimy w kostkę. W syropie z puszki z owocami namaczamy biszkopty, po czym układamy je na dnie tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą.

Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Do masy wrzucamy kostki ananasa, rozdrobnione galaretki i bakalie, jeśli ich używamy. Mieszamy, po czym dodajemy rozpuszczoną na ciepło i delikatnie przestudzoną żelatynę.

Całość przelewamy do tortownicy, a wierzch dekorujemy plastrami ananasa i zalewamy tężejącą trzecią porcją galaretki. Śmietanowca schładzamy i przenosimy do lodówki na kilka godzin.
 

Jak podać śmietanowca?

Deser zawsze podajemy na zimno, by zachował swoją formę. Dla kontrastu można wypić do niego ciepłą herbatę lub kawę. Pięknie zaprezentuje się też zaserwowany z kleksem bitej śmietany.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pyszne desery bez pieczenia. Szczególnie polecamy znakomitą szarlotkę w tej odsłonie. Być może skusi was też pachnące kawą tiramisu.

Śmietanowca pokocha cała rodzina.png
canva/Yuliya Furman

Źródło: wielkiezarcie.com