Smakosze.pl Przepisy Niecodzienny przepis Roberta Makłowicza na puszyste placki ziemniaczane
TRICOLORS/East News; canva/Serhii Yevdokymov

Niecodzienny przepis Roberta Makłowicza na puszyste placki ziemniaczane

14 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Robert Makłowicz zachwyca swoich fanów wieloma aspektami swojej osoby, jednak największe emocje zawsze wywołuje jedzenie. Tym razem prezentujemy placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży z przepisu Makłowicza. Dzięki drożdżom placuszki są puszyste, a także nabierają znacznie bogatszego smaku.

Placki ziemniaczane można przygotować na wiele różnych sposobów. Do ciasta dodaje się kartofle tarte na grubych lub małych oczkach, niektórzy wykorzystują również blender w celu rozdrobnienia bulw.

Makłowicz podróżując po wielu zakątkach świata, odkrył mnóstwo receptur na przepyszne potrawy, lecz kuchnia polska cały czas jest dla niego istotna. Dlatego prezenter uwielbia gotować dania tradycyjne, choć nie brakuje w nich niewielkich zmian - takich jak dodanie drożdży do poniższych placków ziemniaczanych.

Przepis na placki ziemniaczane z drożdżami Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • 1,5 kg kartofli

  • łyżeczka cukru

  • 1 cebula

  • 2 jajka

  • sól

  • pieprz

  • szklanka mleka

Zacznij od utarcia drożdży z cukrem. Gdy te upłynnią się, dodaj 2 łyżki mąki, 1/4 ciepłego, lecz nie gorącego mleka, zamieszaj i odstaw na 15 minut. W międzyczasie zagotuj resztę mleka w rondelku.

Ziemniaki umyj, obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż je na sito i sparz wrzącym mlekiem. Odciśnij nadmiar płynu i wrzuć je do rozczynu. Wsyp resztę mąki, dodaj jajka, pokrojoną i podsmażoną cebulę, sól oraz pieprz.

Wymieszaj ciasto i odstaw je na 30 minut. Po tym czasie rozgrzej patelnie, wlej na nią olej i wykładaj porcje ciasta. Smaż placki z obu stron na złoty kolor. Podawaj z kwaśną śmietaną lub, jeśli lubisz na słodko, z odrobiną cukru . Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealne ciasto czekoladowe wg. przepisu Roberta Makłowicza. Ten tekst zdradza zaskakującą opinię Makłowicza na temat polskiej kuchni.

Gotowe irysy

Źródło zdjęcia: canva/Yana Gayvoronskaya

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: maklowicz.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy