Smakosze.pl Przepisy Niedawno wypróbowałem przepis na tę sałatkę. Jest tak dobra, że podam ją na Wielkanoc
YouTube/@Kuchnia Pyszności

Niedawno wypróbowałem przepis na tę sałatkę. Jest tak dobra, że podam ją na Wielkanoc

15 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

W moim wielkanocnym menu na pewno znajdzie się ta sałatka. Przekonaj się, dlaczego ty też powinnaś ją zrobić. Nie jest skomplikowana, a w dodatku jest bardzo tania.

Sałatka idealna na Wielkanoc

Niedawno spróbowałam tę sałatkę na imprezie ostatkowej u znajomych. Jej smak zachwyca tak bardzo, że poprosiłem o przepis. Akurat przygotowuję menu na Wielkanoc i ta sałatka na mojej liście znalazła się odrazu.

Wszystko za sprawą jednego składnika, bez którego Wielkanoc nie istnieje. Chodzi oczywiście o jajka. W tej sałatce również nie może ich zabraknąć, bo dzięki nim smakuje wybornie.

ugotowane jajka.jpg
Canva/@Yana Gavoronskaya
Strzelczyk zna najlepszy sposób na pieczoną szynkę. Jeszcze nie jadłem smaczniejszej

Co będzie ci potrzebne?

Oprócz wspomnianych już jajek będziesz potrzebowała składników z listy poniżej. Nie jest ich wiele, co gwarantuje niski koszt. Sprawdź, co będzie ci potrzebne, tylko niczego nie pomiń. Podobny przepis znajdziesz na kanale Kuchnia Pyszności, skąd pochodzą zdjęcia zawarte w tym artykule.

Składniki:

  • 1 czerwona papryka
  • 5 jajek
  • 500 g brokuła
  • 1 puszka kukurydzy
  • 170 g sera feta
  • 80 g majonezu
  • 70 g jogurtu greckiego
  • 4 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Przepis na sałatkę

Zacznij od umycia i pokrojenia brokuła na kawałki. Następnie ugotuj go do miękkości . Jajka włóż do garnka z wodą i ugotuj na twardo w osolonej wodzie. Następnie umyj paprykę i pokrój ją w drobną kostkę . Ser feta odcedź i pokrój w równą centymetrową kostkę.

Oba składniki włóż do miski. Dodaj brokuła i drobno pokrojone jajka . Wsyp odcedzoną kukurydzę. Umytą pietrszukę drobno posiekaj i wsyp do miski.

W mniejszej misce przygotowuj sos. W tym celu dodaj majonez oraz jogurt grecki . Obrane ząbki czosnku wyciśnij przez praskę. Wymieszaj, a następnie wlej do miski z warzywami. Całość dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj i gotowe. Podaj na Wielkanoc, a wszyscy będą zachwycie smakiem.

sos.jpg
YouTube/@Kuchnia Pyszności
Młodzi Polacy nie pamiętają już o tych kluskach. Dawniej były jadane w każdym domu
Kupujesz miód? Już wkrótce zauważysz ogromną zmianę na etykietach
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy