Młodzi Polacy nie pamiętają już o tych kluskach. Dawniej były jadane w każdym domu
Każdy z nas jadł te kluseczki w dzieciństwie, ale większość z nas o nich zapomniała. Zrób je z tego przepisu i przypomnij sobie ten smak. Upichcisz je błyskawicznie, a twoi domowi smakosze będą wniebowzięci.
Kluski o, których zapomnieliśmy
Jak mogłem o nich zapomnieć! Wykrzyknąłem podczas ostatniego obiadu, na który moja mama zrobiła pyszne kluseczki. Przygotowywała je przez całe moje dzieciństwo. Mogłem jeść je na okrągło.
Przygotowuje się je w łatwy i szybki sposób. Produkty są tanie jak barszcz, a w dodatki smak tego dania jest do podrobienia. Podane na obiad zadowolą każdego. W dalszej części pokaże ci, jak je zrobić.
Babcia na deser podała ten przysmak z PRL. Jak mogłem zapomnieć o kremie sułtańskim? Jest pyszny i prostyCo będzie potrzebne?
Do przygotowanie tych kluseczek nie potrzebujesz wielu składników. Wystarczą ziemniaki i odrobinę mąki. Oprócz tego kup składniki na dodatki z listy poniżej. Dzięki nim będą jeszcze smaczniejsze. Podobny przepis możesz znaleźć na kanale PrzepisTV, skąd pochodzi zdjęcie w tym artykule.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 200 g mąki
- 1 jajko
- 2 duże cebule
- 100 g boczku
- olej sól
Przepis na kluski
Zacznij od obrania i umycia ziemniaków. Następnie zetrzyj na małych oczkach tarki. Starte ziemniaki przełóż na ściereczkę i wyciśnij z nich sok. Odciśnięte przełóż do miski. Posól. Wbij jajko i dokładnie wymieszaj.
Wsyp mąkę i zagnieć jak zwykłe ciasto. Z otrzymanej masy uformuj cienki placek i wytnij z niego małe podłużne kluseczki. Mają mieć nierówny i nieregularny kształt.
Do garnka wlej wodę i wsyp odrobinę soli. Kluseczki gotuj we wrzątku do momentu ich wypłynięcia. Na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek oraz cebule. Kluseczki wymieszaj z podsmażonymi dodatkami i gotowe. Możesz podawać ze śmietaną, wtedy smakują jeszcze lepiej.