Smakosze.pl Przepisy Niedzielny rosół z kurkumą i imbirem. Aromatyczny i przepyszny
canva/beats3

Niedzielny rosół z kurkumą i imbirem. Aromatyczny i przepyszny

12 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zapraszamy was na niedzielny rosół z kurkumą i imbirem. Jest aromatyczny i przepyszny, mimo że nie zawiera mięsa. Wszystko dzięki dużej dawce warzyw i doskonale dobranym przyprawom. Podajcie go z makaronem krajanką lub kluskami lanymi. Momentalnie zniknie z talerzy.

Niedzielny obiad w wielu domach kojarzy się z rosołem. Ta tradycyjna zupa wciąż nam smakuje, mimo że jemy ją tak często. Dziś przygotujemy jednak bezmięsną wersję rosołu. Niektórzy powiedzą pewnie, że to nie jest rosół, ale zapewniamy was, że smakiem i wyglądem wcale nie odbiega od tradycyjnej zupy. W dużej mierze jest to zasługą aromatycznych przypraw — imbiru i kurkumy.

Przepis na rosół z kurkumą i imbirem

Składniki:

  • 10 marchewek

  • 1/2 korzenia selera

  • 3-4 pietruszki

  • 1 por

  • 1/2 niedużej kapusty włoskiej

  • ok. 2 cm korzenia imbiru

  • 3 kawałki świeżej kurkumy

  • pęczek natki pietruszki lub 2 gałązki lubczyku

  • 3-4 ząbki czosnku

  • 6-8 ziaren ziela angielskiego

  • 4-5 listków laurowych

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • sól, pieprz

Przygotowanie aromatycznego rosołu

Warzywa korzeniowe oczyść, obierz, opłucz, przekrój na pół, ewentualnie pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć je do dużego garnka.

Dodaj oczyszczony por i kapustę, a także pokrojone w cienkie plasterki imbir i kurkumę. Dodaj pozostałe przyprawy, oliwę i zieleninę. Zalej ok. 4 l zimnej wody.

Całość podgrzewaj na niedużym ogniu do zagotowania. Dodaj łyżkę soli, zmniejsz ogień i gotuj przy uchylonej pokrywce ok. 2 godziny. Dopraw do smaku.

Wskazówki:

  • Zieleninę, czyli natkę pietruszki lub lubczyk przed włożeniem do garnka najlepiej obwiąż białą, bawełnianą nicią. Po ugotowaniu rosołu bez problemu je wyjmiesz.

  • Do rosołu możesz też dodać garść jagód goji. Wywar nabierze słodkawego smaku.

Po więcej inspiracji na pyszny rosół zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na rosół z dodatkiem curry , a także na rosół według Magdy Gessler .

kurkuma
kurkuma

Źródło zdjęcia: canva/Sarah Biesinger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy