Niemal codziennie podaję w ten sposób ziemniaki do obiadu. Domownicy je uwielbiają, nic nie zostaje na potem
Masz dość zwykłych gotowanych ziemniaków do obiadu? W moim domu od pewnego czasu hitem jest ten przepis. Proste kluseczki z uwielbianego warzywa znikają z talerzy w mgnieniu oka. Ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste.
Ziemniaki do obiadu w zupełnie nowej odsłonie
Trudno wyobrazić sobie tradycyjny obiad bez ziemniaków. To warzywo można jednak podać w inny, niż ten dobrze znany sposób. Kluski ziemniaczane prezentują się obłędnie a smakują jeszcze lepiej. Koniecznie ich spróbuj.
Do przygotowanie klusek z ziemniaków potrzeba zaledwie kilku składników. Przepis jest tak prosty, że poradzi sobie z nim każdy. Po prostu wymieszaj wszystkie składniki i wrzuć kluseczki na wrzącą wodę. Będą idealnym dodatkiem do obiadu, ale także wyśmienitym samodzielnym daniem.
Przepis na idealne kluseczki z ziemniaków
Składniki:
- 7-8 średniej wielkości ziemniaków
- 3 średnie cebule
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej plus mąka do podsypania
- sól i pieprz do smaku
Sposób na pyszne kluski z ziemniaków krok po kroku
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, aż staną się miękkie . W międzyczasie drobno pokrój i podsmaż na patelni cebulę. Ugotowane kartofle przepuść przez praskę lub dokładnie ugnieć za pomocą tłuczka . Wymieszaj je z zawartością patelni.
Do masy z cebuli i ziemniaków dodaj 1 jajko . Dopraw ją też do smaku solą i pieprzem. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę .
Do miski zacznij stopniowo dosypywać mąkę . Składniki mieszaj, na początku za pomocą łyżki. Masa powinna być dosyć zwarta, ale niezbyt zbita, aby kluski z ziemniaków nie wyszły twarde . Na koniec ciasto wyrób na gładko dłońmi.
Gotowe ciasto obsyp 1 łyżką mąki i odstaw na bok na ok. 15 minut . Po upływie tego czasu za pomocą łyżki nabieraj porcje ciasta ziemniaczanego. Formuj z niego kulki i odkładaj na obsypaną mąką deskę do krojenia . Na środki każdej z nich uformuj z pomocą palca niewielkie zagłębienie.
Gotowe kluski ziemniaczane wrzucaj na osoloną wrzącą wodę . Poczekaj, aż wypłyną i gotuj je przez kolejne 2-3 minuty. Wyławiaj je łyżką cedzakową i podawaj jako dodatek do dania głównego . Mogą stanowić także samodzielny posiłek, podane z okrasą z boczku i cebulki lub z ulubionym sosem . Takie kluseczki podane na słodką zachwycą całą rodzinę . Kluski obiadowe mojej cioci to hit w moim domu .