Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Znajoma dała mi przepis na schab po francusku. Bije klasyczne kotlety na głowę, a przygotowanie go zajmuje chwilę

Znajoma dała mi przepis na schab po francusku. Bije klasyczne kotlety na głowę, a przygotowanie go zajmuje chwilę

Kotlety schabowe po francusku
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking

Kotlety schabowe można przyjemnie urozmaicić. Tym razem, zamiast panierować mięso, pokaże wam przepis z udziałem pysznego sosu. Łatwy obiad zachwyci waszą rodzinę. Najlepsze jest w nim to,że robi się praktycznie sam.

Wyśmienite kotlety schabowe po francusku

Mięso doprawione sosem z majonezu oraz musztardy i okraszone cebulką oraz serem będzie o niebo smaczniejsze niż panierowane. Przyrządzam je w piekarniku, dzięki czemu nie wychodzi tłuste i ciężkie, a wykonanie nie zajmie wiele czasu. Idealnie smakuje na codzień i od święta. Koniecznie wypróbuj ten przepis w swojej kuchni.

Składniki:

  • 600 g schabu
  • 2 średnie cebule
  • 75 g majonezu
  • 20 g musztardy francuskiej
  • 50 g ulubionego sera żółtego
  • olej rzepakowy
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Lista składników nie jest długa. Podobnie wygląda wykonanie potrawy. Szczegóły znajdziecie w instrukcji dostępnej w dalszej części artykułu.

Sos do kotletów schabowych.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Sprint Cooking
Już wiem co robić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały. Ten trick poznałam w szkole gastronomicznej

Jak zrobić kotlety schabowe po francusku? Łatwy obiad dla całej rodziny

Zaczynam od pocięcia schabu w plastry i rozbicia ich na cienkie kotlety. Mięso oprószam solą oraz pieprzem. Musztardę łączę z majonezem. Cebulę kroję w piórka i posypuję ją dość obficie solą.

Ser żółty ścieram na tarce o większych oczkach. Formę żaroodporną smaruję odrobiną oleju. Na jej dnie układam trochę cebuli. Następnie przenoszę kotlety schabowe.

Smaruję je przygotowanym sosem. Wysypuję resztę cebuli i układam ser. Całość wstawiam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Piekę przez 60 minut.

Jak podać kotlety schabowe po francusku?

Łatwy obiad z kilku składników świetnie smakuje tuż po przyrządzeniu w towarzystwie prostej surówki i ziemniaków z wody. Sprawdzą się np. colesław z czerwonej kapusty oraz proste purée czosnkowe.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na łatwy obiad. Oprócz kotletów schabowych możecie podać wybitnego strogonowa bez mięsa. Być może skusi was też pyszna zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym.

schab po francusku.jpg
Materiał YouTube z kanału Sprint Cooking