Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Te kluski zrobisz w 15 minut, wystarczy kilka składników. Są hitem w moim domu, każdy je uwielbia
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.10.2023 16:39

Te kluski zrobisz w 15 minut, wystarczy kilka składników. Są hitem w moim domu, każdy je uwielbia

kluski
YouTube/@SPROBUJEMY

Kluski mogą być smacznym i pożywnym dodatkiem do dań obiadowych. Warto jeść je też jako samodzielny posiłek. U mnie w domu prawdziwym hitem stały się szybkie kluski z pysznym sosem. Są tak smaczne, że domownicy się nimi zajadają aż im się uszy trzęsą. Polecam przepis na kluski, które zrobicie w 15 minut.

Zrób kluski na obiad w 15 minut

Kluski możemy jeść jako samodzielne danie. Pasują też jako dodatek do dań mięsnych i sosów. Wspaniale smakują z surówkami, ale wiele osób jada też kluski na słodko. Ja i moja rodzina należymy do tej grupy.

Przyrządzam kluski z twarogu z wiaderka i budyniu waniliowego. Do tego robię smakowity sos z cukru i cynamonu. Ten obiad cieszy się w moim domu dużym powodzeniem. Jest szybki w przygotowaniu i rozpływa się w ustach. 

kluski
YouTube/@SPROBUJEMY
Gdy nie mam pomysłu na obiad, robię tę zapiekankę. Dzięki jednej prostej przyprawie domownicy za nią przepadają

Jak zrobić kluski w 15 minut?

Składniki:

  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 1 szklanka maki ziemniaczanej
  • 3 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 jajka
  • sól
  • 100 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • cynamon

Twaróg przekładamy do miski i dosypujemy mąkę ziemniaczaną. Oddzielamy białka od żółtek i do miski dodajemy żółtka. Składniki mieszamy i dosypujemy budyń. Mieszamy i dosypujemy cukier waniliowy, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. 

Białka ubijamy i dodajemy do miski ze składnikami. Delikatnie mieszamy i wkładamy łyżką kluski do wrzącej wody. Po wypłynięciu gotujemy je jeszcze 2 minuty. Pora na zrobienie pysznego sosu.

Kluski z pysznym sosem na szybki obiad

Do rondelka wsypujemy cukier i cukier waniliowy, dorzucamy śmietanę i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu. Gdy sos będzie już gęsty, oznacza to, że jest już gotowy. Kluski wyjmujemy łyżką cedzakową i polewamy sosem. 

Kluski z sosem śmietanowo- cynamonowym są bardzo delikatne i rozpływają się w ustach. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale też dorośli. Każdy sięga po dokładkę tego smacznego dania. Pisaliśmy o kluskach śląskich od Tomasza Strzelczyka. Radziliśmy, jak zrobić pyszne kluski w 10 minut. 

kluski
YouTube/@SPROBUJEMY