Smakosze.pl Porady Niemal nikt nie zna tego triku z piekarnikiem. Domownicy będą w szoku
Fot. YouTube/ Smart Fox

Niemal nikt nie zna tego triku z piekarnikiem. Domownicy będą w szoku

7 września 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Każdy piekarnik łatwo się brudzi. Nie każdy jednak trudno się czyści. Nowe modele są wyposażone w funkcje wypalania brudu, który wystarczy zebrać mokrym ręcznikiem kuchennym. Nie każdy może się jednak cieszyć nowoczesnymi rozwiązaniami.

Jeśli tak jak ja, masz piekarnik starszej daty, poniższy patent przypadnie ci do gustu. Znacząco ułatwia sprzątanie, a także oszczędza mnóstwo czasu.

Łatwe czyszczenie piekarnika

Najprościej jest spryskać całe wnętrze piekarnika intensywnym środkiem do czyszczenia (te sklepowe często w swoim składzie zawierają sodę kaustyczną - silnie żrącą substancję, której użycie niesie ryzyko), odczekanie chwili i przetarcie.

Ta metoda nie pozwala jednak dostać się do wszystkich zakamarków. Dlatego zdradzam wam swój sposób, na idealne wyszorowanie piekarnika.

Sprzątanie piekarnika
Fot. Canva/Sprzątanie piekarnika
Kroję jabłka, mieszam z ciastem i odpalam piekarnik. Takie ciasto jest hitem w moim domu

Rozłóż piekarnik na części

Tak jak przy czyszczeniu płyty grzewczej , podczas sprzątania piekarnika zaleca się zdemontować wszystkie możliwe części. Drzwi również można zdjąć. Wystarczy znaleźć odpowiednią dźwigienkę, zademonstrowaną na zdjęciu wyróżniającym, nacisnąć ją i delikatnie wysunąć drzwi z zawiasów.

Następnie wystarczy odmontować osłonki na bokach drzwi, odkręcić kilka śrubek i wyjąć szybę. Tak rozłożone drzwi można wyczyścić w każdym miejscu.

Czyszczenie piekarnika bez szorowania

Dobrą praktyką, z której korzystam gdy nie mam czasu na długie czyszczenie piekarnika , jest włożenie do niego kilku cytryn w naczyniu wypełnionym wodą. Dalej odpalam piekarnik na najwyższą moc i piekę całość przez godzinę.

Po wystudzeniu wyjmuję naczynie, a ścianki piekarnika przecieram wilgotną ściereczką. To świetny trik na odświeżenie urządzenia.

Sprzątanie piekarnika
Fot. Canva/Sprzątanie piekarnika
Ekspert powiedział, ile jajek można zjeść w ciągu dnia. Ta liczba wprawia w osłupienie
Zamiast schabu użyłam zaskakującego mięsa. Kotlety wyszły 100 razy lepsze niż zwykłe
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy