Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Nie pomidorowa, nie ogórkowa. To rosół z piekarnika jest najlepszą zupą na świecie
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 28.08.2024 07:00

Nie pomidorowa, nie ogórkowa. To rosół z piekarnika jest najlepszą zupą na świecie

Produkty na rosół
fot. youtube.com/uwaga_gotuje

„Rosół z piekarnika”!? No, oczywiście nie do końca. Ale rzeczywiście, wszystkie jego składniki zostały wcześniej upieczone. Dodaje to najbardziej tradycyjnej z polskich zup niezwykłej głębi smaku.

Rosół z pieczonych warzyw

O tym, że pieczenie pogłębia smak potraw, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Czy to w warzywach, czy w mięsie, następują wtedy liczne procesy chemiczne, które zmieniają składniki od środka. Zwłaszcza dwa – tzw. reakcja Maillarda, a następnie karmelizacja, interesują tu nas najmocniej.

Obie odpowiedzialne są za ciemnienie potraw. To pierwsze jest przemianą białek, to drugie – cukrów. Skutki tych reakcji odnajdujemy w skórce chleba, ciemnym piwie czy czekoladzie. Jednak możemy też wprowadzić je do rosołu.

przyprawy do rosołu
fot. youtube.com/uwaga_gotuje
Weź szynkę, ser i jajko i zawiń w ciasto francuskie. Rodzina wciąż mnie prosi o taką kolację

Wywar ze składników z piekarnika

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Uwaga gotuję. Autorka przygotowuje tam rosół na bazie indyka. Podobny przepis można jednak zastosować do zupy na dowolnym mięsie. My polecamy miks drobiu i wołowiny.

Składniki

  • 2 szyje indyka
  • 400 g mięsa wołowego
  • 4-5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • Duży kawałek selera
  • Biała część pora
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Po 1 łyżce lubczyku i ziarnistego pieprzu
  • Ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Sól

Nietypowy rosół

Mięso i warzywa przygotowujemy jak na rosół – obieramy, kroimy na mniejsze części, mięso czyścimy. Układamy wszystko (prócz natki) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. godzinę temperaturze 220 stopni.

Zbrązowiałe warzywa i upieczone mięso przekładamy do garnka i zalewamy 3 litrami wody. Solimy i gotujemy przez ok. godzinę. Następnie dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na minimalnym ogniu jeszcze przez co najmniej dwie godziny.

Wypróbuj też przepisy na zupę cygańską i pierogi ze śledziem.

talerz rosołu
fot. youtube.com/uwaga_gotuje