Zamiast schabu użyłam zaskakującego mięsa. Kotlety wyszły 100 razy lepsze niż zwykłe
Kotlety zajmują szczególne miejsce w moim jadłospisie. Zwykle przyrządzałam je ze schabu, jednak ostatnio przyrządzam je z innego mięsa. Wychodzą soczyste jak nigdy dotąd, dlatego polecam ten sprawdzony przepis.
Kotlety z karkówki zamiast ze schabu
Kotlety schabowe uwielbia wielu z nas. Też często je robiłam na obiad. Smaczne danie szybko znikało z talerzy. Jednak teraz przyrządzam kotlety z karkówki. Marynuję je w mleku i cebuli, a danie wychodzi, że palce lizać.
Takie kotlety są 100 razy lepsze od tych ze schabu. Mięciutkie, soczyste i delikatne dosłownie rozpływają się w ustach. Rodzina nie może się ich nachwalić. Taki rezultat osiągam dzięki temu przepisowi. Znajdziesz go poniżej.
Wynoszą z Dino na kilogramy. Uwielbiane mięso Polaków dziś jest za darmoJak zrobić kotlety z karkówki?
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 1 litr mleka
- 4 cebule
- sól
- pieprz
- bułka tarta
- mąka
- 3 jajka
- smalec
Przygotowanie kotletów z karkówki zacznij od umycia mięsa, pokrojenia go w plastry i rozbicia tłuczkiem. Cebulę obierz i pokrój w plastry. Mleko wymieszaj z solą i pieprzem. W misce układaj na przemian kotlety, potem cebulę i zalej mlekiem.
Miskę przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia kotlety wyjmij z mleka i cebuli. Panieruj w rozmąconym jajku, mące i bułce tartej. Smaż z dwóch stron na złoty kolor na tłuszczu.
Kotlety z karkówki lepsze niż zwykle
Kotlety z karkówki wychodzą soczyste i kruche. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach. To zasługa marynaty z cebuli i mleka. Warto mięso zostawić w niej nawet na całą noc. Efekt jest wyśmienity.
Tak delikatnego i smacznego mięsa trzeba spróbować. Dlatego zerknij na ten przepis i przygotuj kotlety z karkówki na obiad. Często robię je w ten sposób. Danie smakuje całej rodzinie. Pisaliśmy o tym, jak zrobić niezwykłe danie z arbuza. Przypomnieliśmy popularny przepis na przekąskę z czasów PRL-u.
Źródło: wyspasmaku.home.blog