Smakosze.pl Przepisy Babcia Lucyna gotuje niesamowity krupnik. Dodaje do niego 1 zaskakujący składnik. Smak zachwyca
canva/Dar1930

Babcia Lucyna gotuje niesamowity krupnik. Dodaje do niego 1 zaskakujący składnik. Smak zachwyca

2 grudnia 2022

Krupnik jest jedną z popularniejszych i bardziej lubianych zup naszej kuchni. Choć każdy z pewnością ma na nią swoją recepturę, ta autorstwa babci Lucyny zachwyciła nas orzeźwiającym smakiem. A wszystko za sprawą popularnego dodatku, jakim jest świeży koperek. Koniecznie przetestujcie ten przepis.

Krupnik będzie smakował nieziemsko, jeśli dodacie do niego koperek. To popularne zioło ma niezwykle orzeźwiający smak, który ożywi dość ciężką zupę. Tanie i pięknie pachnące zioło dostępne jest przez cały rok, warto więc po nie sięgnąć.

Przepis na krupnik z koperkiem

Składniki:

  • 40 dag żeberek wieprzowych

  • 3 litry wody

  • 2 małe cebule

  • 5-6 średnich ziemniaków

  • 2 marchewki

  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej

  • 2 liście laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 6-7 ziaren czarnego pieprzu

  • pęczek koperku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić krupnik z koperkiem? Przepis babci Lucyny jest niezawodny

Mięso płuczemy i umieszczamy w dużym garnku. Zalewamy je wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, zbierając szumowiny. Dodajemy obrane cebule, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.

Przykrywamy garnek, pozostawiając niewielką szczelinę i gotujemy na niewielkim ogniu godzinę. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Podobnie postępujemy z marchewką, z tym że na koniec ścieramy ją na tarce o większych oczkach.

Kaszę płuczemy na sicie. Składniki dodajemy do garnka wraz z kilkoma gałązkami koperku i gotujemy krupnik jeszcze 15-20 minut. Doprawiamy go solą i pieprzem. Podajemy z dodatkową porcją świeżego koperku i posiekanego mięsa z żeberek.

Na naszej stronie znajdziecie inne rozgrzewające zupy. Szczególnie polecamy aromatyczną pomidorową z czerwoną soczewicą . Wypróbujcie również pyszną solankę — jest pełna sycących boczniaków.

Krupnik z koperkiem jest pyszny
canva/Dar1930

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy