Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Monika Mrozowska pokazała wszystkim, jaką zupę robi na poprawę humoru. Wybór gwiazdy jest sporym zaskoczeniem

Monika Mrozowska pokazała wszystkim, jaką zupę robi na poprawę humoru. Wybór gwiazdy jest sporym zaskoczeniem

Zupa solanka Moniki Mrozowskiej
canva/rusak; Pawel Wodzynski/East News

Monika Mrozowska niedawno pokazała fanom, jakie danie wybiera, by poprawić sobie nastrój. Aktorka zaskoczyła wszystkich, stawiając na zupę solankę. Bogate w smaki i treściwe danie przyrządziła na grzybowym wywarze, uzyskując znakomity jesienny posiłek, który z naszymi wskazówka z łatwością odtworzycie w swojej kuchni.

Solanka jest pysznym daniem kuchni ukraińskiej. Rozgrzewająca, nieco kwaśna i słona zupa przygotowana zostać może na wywarze rybnym lub grzybowym. Przepis na bezmięsną odsłonę na swoim Instagramie zaprezentowała niedawno Monika Mrozowska. Aktorka lubi sięgać po przysmak, by poprawić sobie humor. Jesienią potrawa z pewnością w mig sprawi, że poczujecie się lepiej.

Przepis na zupę solankę Moniki Mrozowskiej

Składniki:

  • 1,5 litra wody

  • 3 średniej wielkości marchewki

  • 2 małe pietruszki

  • 1 większa cebula

  • 1/2 dużego pora

  • 6 niezbyt dużych ogórków kiszonych

  • 120 g koncentratu pomidorowego

  • 300 g czarnych oliwek

  • 300 g drobnych boczniaków

  • 1 większa cytryna

  • 3 liście laurowe

  • 1 czubata łyżeczka majeranku

  • 1,5 łyżeczki papryki wędzonej

  • 3 łyżki oleju rzepakowego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • natka pietruszki do podania

Jak przygotować pyszną zupę solankę? Monika Mrozowska zdradziła swój patent

Przygotowanie dania rozpoczynamy od umycia, obrania i pokrojenia w kostkę warzyw korzeniowych. Cebule siekamy, a pora oczyszczamy i kroimy w cienkie talarki. Boczniaki podsmażamy na dobrze rozgrzanym olej, aż nieco się zrumienią.

Najlepiej wykorzystać duży garnek z nieprzywierającym dnem, a grzyby wrzucić na tłuszcz i nie mieszać przez 2-3 minuty. Moc palnika nie może jednak być zbyt duża, by grzyby się nie przypaliły.

Do rumianych boczniaków wrzucamy warzyw korzeniowe oraz pora i cebulę. Całość dusimy do 3 minut, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie kroimy ogórki kiszone, które dodajemy, gdy zawartość garnka już nieco zmięknie.

Po chwili wlewamy wodę i wrzucamy oliwki oraz przyprawy. Wszystko łączymy z koncentratem pomidorowym i gotujemy przez kwadrans na niewielkim ogniu. Doprawiamy okiem z cytryny wedle uznania. Na koniec zupę solankę solimy i oprószamy pieprzem do smaku. Podajemy posypaną natką pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na rozgrzewające potrawy. Sięgnijcie choć raz po aromatyczną pomidorówkę z dodatkiem czerwonej soczewicy. Warto też spróbować smakowitych roślinnych flaczków na bazie boczniaków.

Zupa solanka Moniki Mrozowskiej jest znakomita
canva/MarenWischnewski

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fakt