Smakosze.pl Przepisy Nietypowa surówka z marchewki w hinduskim stylu. Palce lizać
canva/iaroshenko

Nietypowa surówka z marchewki w hinduskim stylu. Palce lizać

9 kwietnia 2022

Surówki z marchewki to jedne z popularniejszych specjałów podawanych jako dodatek do obiadu. Proste kombinacje z jabłkiem czy kapustą potrafią się jednak znudzić. Przepis, który wam dziś proponujemy połączyć to delikatnie słodkie warzywo z wyrazistym imbirem i orzeźwiającą pietruszką, tworząc znakomitą, orientalną kompozycję. Koniecznie spróbujcie.

Surówka z marchewki w tylu hinduskim jest wyrazistym i pełnym smaku dodatkiem, który urozmaici wasze niedzielne obiady. Jeśli macie już dość klasycznego colesława czy pikantnego specjału z chrzanem , koniecznie ją zróbcie — od razu wam posmakuje.

Przepis na znakomitą surówkę w stylu hinduskim

Składniki:

  • 250 g marchwi

  • pół niedużej cebuli

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • pół łyżeczki imbiru

  • sól w ilości do smaku

  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Łączymy ją z marchewką w dużej misce. Dodajemy natkę pietruszki, imbir oraz sól.

Całość skrapiamy sokiem cytryny i starannie mieszamy specjał. Schładzamy przed podaniem. Surówka będzie pasowała do wybranego mięsa np. kurczaka przyrządzonego w indyjskich przyprawach. Sprawdzi się także jako dodatek do cieciorki w sosie curry.

Wskazówki:

  • Jeśli nie macie pod ręką cytryny, nic straconego. Sok z owocu możecie zastąpić octem zmieszanym z wodą. 1 łyżeczkę octu 6% połączcie z 3 łyżkami chłodnej wody.

  • Marchew umyjcie przed obraniem, a skórkę zachowajcie. Obierki warzyw warto zbierać w zamrażalniku, by potem przyrządzić z nich doskonały bulion .

  • Jeżeli chcecie, możecie też poddusić marchewkę pokrojoną w talarki razem z cebulą , a na koniec dodać imbir i natkę pietruszki. Będzie równie smacznie.

Surówka w stylu hinduskim spodoba się każdemu
Surówka w stylu hinduskim spodoba się każdemu

Źródło zdjęcia: canva/Lilechka75

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchnia.wp

 Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy