Jak przygotować wielkanocny sos chrzanowy? Najlepszy do jajek i mięs
Chrzan jest zdrowym warzywem, które dość często pojawia się w daniach kuchni polskiej. Ten wyrazisty korzeń będzie idealny do przygotowania szybkiego sosu na bazie śmietany z dodatkiem majonezu i octu winnego. Podajcie go do świątecznych potraw z jajkami i mięs, a wasi bliscy będą zachwyceni.
Chrzan jest źródłem beta-karotenu oraz wielu witamin m.in. C i E, a także witamin z grupy B. W korzeniu tej rośliny znajdziemy też sporo żelaza, magnezu, potasu, fosforu i wapnia. Wyraziste warzywo obfituje również w liczne przeciwutleniacze, które zwalczają szkodliwe wolne rodniki.
Najczęściej chrzan wykorzystujemy jako przyprawę do pieczonych mięs czy pasztetów. Nierzadko trafia on też do buraków ćwikłowych czy ziemniaczanego purée, tworząc niezwykle smaczne dodatki obiadowe. Sprawdzi się również w przygotowaniu aromatycznego — idealnie pasującego do wielkanocnych jajek — sosu.
Przepis na wyborny sos chrzanowy
Składniki:
1 łyżka tartego chrzanu
1 łyżka majonezu
4 łyżki śmietany 12%
1 łyżeczka octu winnego
sól, pieprz i cukier w ilości do smaku
natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Śmietanę przenosimy do miski. Dodajemy do niej majonez, wlewamy ocet. Całość mieszamy ze startym chrzanem. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Możemy dodać posiekaną natkę pietruszki. Ilość dobieramy wedle uznania.
Wskazówki:
Jeżeli lubicie ostrzejsze dodatki, użyjcie więcej chrzanu. Warto zetrzeć go bezpośrednio do miski ze składnikami, by uniknąć ściemnienia warzywa.
Sos będzie lżejszy, jeśli zamiast śmietany użyjecie jogurtu naturalnego. Gdy zdecydujecie się na nabiał sojowy i bezjajeczny majonez na bazie aquafaby specjał będzie też wegański.
Ocet winny możecie zastąpić delikatniejszym jabłkowym lub sokiem z cytryny. Smak będzie delikatnie inny, lecz produkty te także pomogą zachować ładny kolor chrzanu.
Źródło zdjęcia: canva/meteo021
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak usmażyć rybę, żeby była soczysta? Koniec z suchym jak wiór filetem
Sycąca i treściwa biała kiełbasa zapiekana z serem w naleśnikach. Idealny obiad na Wielkanoc
Pełen smaku żurek po staropolsku z białą kiełbasą. Wielkanocna klasyka
Źródło: kuchnia.wp, haps