Nietypowe grzyby w polskich lasach
Sezon na grzybobrania trwa. W polskich lasach można spotkać wiele wspaniałych okazów od borowików, przed podgrzybki, czy maślaki. Niedawno jedno z Nadleśnictw opublikowało na swoim profilu na Facebooku zdjęcie zupełnie innego zaskakującego grzyba. Domyślacie się, o jaki gatunek chodzi?
Nadleśnictwo Baligród opublikowało na swoim profilu na Facebooku zdjęcie niezwykłych grzybów. Na komentarze internautów nie trzeba było długo czekać! Wiele osób porównywało nietypowe znalezisko do wielkich kul mozzarelli! Jak nazywają się nietypowe grzyby? Czy są jadalne? Odpowiedź w dalszej części tekstu!
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zaskakujące grzyby w polskich lasach
Nietypowy grzyb to czasznica olbrzymia. Swoim wyglądem przypomina ogromną gradową kulę i może ważyć nawet kilkanaście kilogramów. Dawniej grzyby były pod ochroną, ale dziś już można śmiało je zbierać.
źródło: wikipedia/maerian
Co ciekawe jest on jadalny o można z niego przygotować m.in. pyszne kotlety a'la schabowe. Warto jednak pamiętać, aby zrywać tylko i wyłącznie białe i młode okazy grzybów, ponieważ te starsze, już pożółkłe nie nadają się do jedzenia. Jak możemy wykorzystać je w kuchni?
Jak wykorzystać w kuchni czasznice olbrzymie?
Czasznice olbrzymie są nie tylko smaczne, ale również proste w przygotowaniu. Nie należy spędzać zbyt wielu godzin na ich przebieraniu oraz oczyszczaniu. Można je przygotować w formie kotletów podobnie jak słynne kanie (przepis znajdziecie w w tym artykule ).
Ciekawą propozycją jest również przygotowanie pizzy na czasznicy. Grzyba należy pokroić w kilkucentymetrowe plastry, posmarować warstwą oleju i usmażyć. Gotowy spód doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy na niego nasze ulubione składniki np. pomidory i świeże zioła, a następnie krótko zapiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Smacznego!
Na naszej stronie znajdziesz inne ciekawe potrawy z grzybami w roli głównej np. nuggetsy z żółciaka siarkowego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: newsy gotujmy/ haps