Przepis na nuggetsy z żółciaka siarkowego
Choć nuggetsy kojarzą się raczej z mięsnym posiłkiem, można przygotować je również w wersji wegetariańskiej. Najważniejsze składniki zbierzesz w pobliskim lesie. Potrzebujesz przede wszystkim żółciaków siarkowych, występujących m.in. w parkach, na przydrożnych drzewach, w sadach i ogrodach. Pod odpowiednim przygotowaniu grzyby te nie dość, że wyglądają, to jeszcze smakują jak klasyczne nuggetsy z kurczaka.
Choć grzyby są stałym elementem w jadłospisie Polaków, najczęściej sięgamy po te najbardziej popularne, takie jak borowiki, pieczarki czy maślaki. Przyrządzamy z nich pyszne sosy czy zupy, jednak zupełnie nie bierzemy pod uwagę faktu, że niektóre grzyby idealnie sprawdzą się jako danie główne.
Jednym z najbardziej niedocenionych grzybów, które pojawiają się w polskim lesie, jest żółciak siarkowy. O tym, jak go odpowiednio przyrządzić pisaliśmy już w jednym z naszych artykułów. To zaskakujące, że wciąż tak mało osób decyduje się na przygotowanie dań, w których żółciak grałby główną rolę, gdyż ma on niesamowity smak, przypominający nieco kurczaka.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem:
Czy żółciak siarkowy jest jadalny?
Anglicy nazywają żółciaka "chicken-of-the-woods" czyli po prostu „kurczakiem leśnym”. I rzeczywiście, po odpowiednim przyrządzaniu grzyb ten ma mięsny, lekko drobiowy posmak. Jednak przed jego przygotowaniem warto pamiętać o paru kwestiach.
Przede wszystkim, choć żółciak jest grzybem jadalnym, pod żadnym pozorem nie należy spożywać go w surowej postaci. Koniecznie trzeba poddać go odpowiedniej obróbce. Jest to też grzyb ciężkostrawny, więc jego owocniki lepiej zjadać w mniejszych ilościach.
Nie powinno się też jeść startych żółciaków, gdyż wtedy tracą one na smaku. Owocniki utrzymują się na drzewie przez kilka tygodni, warto zbierać przede wszystkim te, które są wilgotne i mają żywą pomarańczową barwę.
Przepis na nuggetsy z żółciaka siarkowego
Do przygotowania nuggetsów z żółciaka potrzebujesz:
1 kg żółciaka siarkowego
2 jajka
3 łyżki mleka
1,5 szklanki bułki tartej
sól, pieprz
olej
Źródło: Canva (Joshua Resnicki)
Jak przygotować nuggetsy krok po kroku?
Przygotowanie nuggetsów zacznij od dokładnego oczyszczenia, umycia i pokrojenia grzybów w plastry o grubości około 2 cm. Następnie w duży garnku zagotuj wodę, wrzuć do niej grzyby i gotuj przez około 15 minut bez przykrycia.
Ugotowane żółciaki siarkowe odsącz i ostudź. W tym czasie roztrzep jajka z dodatkiem mleka. Wystudzone grzyby zamocz w jajku i obtocz w bułce tartej. Smaż je na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: O2, Łukasz Łuczaj