Nietypowy farsz mięsno-warzywny do pierogów. Najlepszy smak, od razu go pokochasz
Poznajcie przepis na nietypowy farsz mięsno-warzywny do pierogów. Ma najlepszy smak, który z pewnością od razu pokochacie. Oprócz tradycyjnie dodawanej cebuli wzbogaciliśmy mięso wyrazistą papryką i pomidorami. Dzięki temu nasze pierogi uzyskały zupełnie nowy wymiar. Wy też możecie go poczuć.
Pierogi nadziewane mięsem należą do jednych z najbardziej lubianych i najbardziej pożywnych. Farsz robi się z rozdrobnionego, ugotowanego mięsa, które zwykle miesza się z podsmażoną cebulką. Dodaje ona mięsu przyjemnego, słodkawego smaku.
Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, by oprócz cebuli do mięsa dorzucić też inne warzywa. Można będzie nimi odmienić smak całej potrawy. Gdy na przykład dorzucicie marchewkę, nadzienie stanie się słodsze, a jeśli sięgniecie po pomidory, będzie kwaśniejsze.
Przepis na zaskakujący farsz do pierogów z mięsem
Składniki:
-
ok. 50 dag piersi z kurczaka
-
papryka mielona słodka i ostra
-
1 cebula
-
po pół strąka papryki żółtej i czerwonej
-
3 pomidory
-
2 ząbki czosnku
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie farszu mięsno-warzywnego do pierogów
Filet z kurczaka opłucz, osusz, drobno posiekaj. Oprósz go solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Wymieszaj, przykryj, odstaw na kilka godzin do lodówki.
Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w drobną kostkę. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój na kawałki. Ząbki czosnku obierz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Wsyp cebulę i podsmaż ją, mieszając. Dodaj pokrojoną paprykę i kurczaka, smaż całość 2 minuty.
Dodaj pomidory i czosnek, wymieszaj. Smaż na średnim ogniu, aż składniki zmiękną, a nadmiar płynu odparuje. Farsz dopraw do smaku solą i pieprzem. Na naszej stronie znajdziesz też przepis na pierogi z mięsem po rosole , a także na pierogi z mięsem w meksykańskim stylu .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Prosty sposób na kiszony czosnek. Warto mieć go w swojej spiżarni
-
Niezawodny patent Ani Starmach na pieczoną karkówkę z rękawa. Wyjdzie bosko soczysta
-
Lewandowska nie piecze gołąbków, ma lepszy patent. Farsz zachwyci każdego
Źródło: smaker