Smakosze.pl Przepisy Nietypowy przepis na leczo Jakuba Kuronia
canva/Piotr Krzeslak, Getty Images

Nietypowy przepis na leczo Jakuba Kuronia

1 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Leczo to danie, które nie wymaga zbyt wiele pracy. Wystarczy wrzucać składniki w odpowiedniej kolejności do garnka i kontrolować temperaturę. Poniższa receptura pozwala na zrobienie doskonałego gulaszu o bardzo intensywnym smaku.

Leczo jest klasyczną potrawą kuchni węgierskiej, która odnalazła swoje miejsce w polskich domach. Choć odrobinę zmieniliśmy na przestrzeni lat skład, tak dalej przypomina swój oryginał.

Nasza wersja jest znana większości Polaków, jednak zawiera pewien twist. Jakub Kuroń, który jest jego autorem, dodaje do leczo mięso z kurczaka, co poprawia smak i konsystencje gulaszu.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na leczo Jakuba Kuronia

Masz ochotę na inne klasyczne receptury? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe . Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.

Składniki:

  • 250 g mięsa z udka kurczaka

  • 200 g kiełbasy wędzonej

  • 4 łyżki oleju roślinnego

  • 2 kolorowe papryki

  • 1 duża cebula

  • 2 cukinie

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 liście laurowe

  • 5 ziaren ziela angielskiego

  • 1 łyżka słodkiej papryki

  • 500 ml passaty

  • 200 ml wody

  • sól

  • pieprz

Kurczaka oczyść z żyłek i pokrój w kostkę. Podsmaż go na oleju, doprawiając pieprzem i solą. Gdy mięso uzyska brązowy kolor, dodaj kiełbasę. Przełóż mięso na osobny talerz.

Do garnka wrzuć pokrojone w mniejsze kawałki warzywa, wlej więcej oleju i podsmaż. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, podsmażonego kurczaka i kiełbasę, przecier pomidorowy, czosnek, wodę, dopraw solą i pieprzem.

Duś leczo na małym ogniu przez 25 minut, aż warzywa staną się miękkie. Podawaj z ryżem lub pieczywem na zakwasie. Smacznego.

Projekt bez tytułu (39)

Źródło: canva/oksix, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuron.com.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy