Smakosze.pl Przepisy Niezawodny patent Magdy Gessler na soczystą wątróbkę
Pawel Wodzynski/East News; canva/Tatiana Volgutova

Niezawodny patent Magdy Gessler na soczystą wątróbkę

1 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Dobrze usmażona wątróbka nie ma sobie równych, jednak wiele osób nie do końca wie jak ją przygotować. Dlatego prezentujemy przepis Magdy Gessler, który zawsze pozwoli ci cieszyć się dobrym smakiem wątróbki. Konfitura z jarzębiny daje ciekawy kontrast, który świetnie łączy się ze smakiem reszty składników.

Wśród podrobów wątróbka zajmuje szczególne miejsce. Potrawa na jej bazie wielokrotnie może przyprawić o zachwyt, jednak mnóstwo osób nie znosi jej - głównie z powodu braku wiedzy, jak ją zrobić.

Rozpływające się w ustach mięso zawsze cieszy się sporą popularnością i jest pożądane przez wielu smakoszy. Poniższa receptura pozwala właśnie takie uzyskać.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wątróbkę Magdy Gessler

Masz ochotę na inne klasyczne receptury? Sprawdź ten przepis na pierogi kresowe . Z kolei tutaj zdradzamy, jak przygotować prosty chleb bez wyrabiania.

Składniki:

  • pół kilo wątróbki

  • 2 cebule

  • 2 antonówki

  • mleko

  • pieprz

  • sól

  • konfitura z jarzębiny

  • mąka

  • klarowane masło

Zacznij od namoczenia wątróbki przez jeden dzień w mleku oraz jednej cebuli pokrojonej w plastry. Następnego dnia wyjmij ją, osusz i wytnij wszelkie żyłki czy brzydkie części.

Oprósz ją po pokrojeniu mąką i podsmaż przez 2-3 minuty z każdej strony na klarowanym maśle. Przełóż je wraz z tłuszczem do żaroodpornego naczynia i piecz w piekarniku na najniższym ogniu przez 10 minut.

Drugą cebulę skarmelizuj wraz z jabłkami. Podawaj wątróbkę wraz z cebulą, jabłkiem oraz konfiturą jarzębinową. Dopraw całość solą oraz pieprzem. Smacznego.

Wątróbka

Źródło: canva/Elena_Danileiko, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy