Niezawodny przepis Ani Starmach na sałatkę jarzynową
Sałatka jarzynowa to królowa polskich sałatek. Nie obędzie się bez niej żadna świąteczna impreza, chętnie zjemy ją też na co dzień. Trudno się dziwić, jest smaczna, choć trzeba się trochę nasiekać. Dziś swój niezawodny przepis na sałatkę jarzynową zdradzi wam Ania Starmach.
Gotowana marchewka, pietruszka, ziemniak, a do tego kiszony ogórek i jabłko. Oto podstawowe składniki sałatki jarzynowej, które mieszamy oczywiście z majonezem. Niektórzy dodają jeszcze gotowane jajko i groszek, inni zaś kukurydzę.
Jeśli zaś chodzi o gotowanie warzyw to też można to zrobić na kilka sposobów. Jedni gotują warzywa w skórce, inni obierają je przed gotowaniem. Niektórzy zaś przyrządzają sałatkę z warzyw wyjętych z rosołu. Zobacz jaki sposób na pyszną sałatkę jarzynową ma znana jurorka polskiej edycji Master Chef'a, Ania Starmach.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Niezawodny przepis Ani Starmach na sałatkę jarzynową
Składniki:
-
4 marchewki
-
3 pietruszki
-
1 mały seler
-
2 ziemniaki
-
2 twarde jabłka
-
2 kiszone ogórki
-
1 puszka groszku konserwowego
-
4 łyżki majonezu
-
2 łyżki śmietany
-
1 łyżeczka musztardy
-
1 łyżeczka soku z cytryny
-
1 łyżeczka tartego chrzanu
-
sól, pieprz
Przygotowanie sałatki jarzynowej
Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka. Zalej wodą, zagotuj, lekko posól, gotuj, aż będą miękkie. Warzywa odcedź, wystudź, pokrój w niedużą kostkę.
Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Ogórki kiszone pokrój w kostkę (wcześniej możesz je obrać ze skórki). Jabłka i ogórki dodaj do warzyw razem z odcedzonym groszkiem.
Majonez wymieszaj ze śmietaną i musztardą. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i chrzanem. Sałatkę oprósz solą i pieprzem, polej przygotowanym sosem, wymieszaj.
Źródło zdjęcia: canva/Patricia Mado
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniastarmach