Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis Ani Starmach na sałatkę jarzynową
canva/springtime78

Niezawodny przepis Ani Starmach na sałatkę jarzynową

14 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Sałatka jarzynowa to królowa polskich sałatek. Nie obędzie się bez niej żadna świąteczna impreza, chętnie zjemy ją też na co dzień. Trudno się dziwić, jest smaczna, choć trzeba się trochę nasiekać. Dziś swój niezawodny przepis na sałatkę jarzynową zdradzi wam Ania Starmach.

Gotowana marchewka, pietruszka, ziemniak, a do tego kiszony ogórek i jabłko. Oto podstawowe składniki sałatki jarzynowej, które mieszamy oczywiście z majonezem. Niektórzy dodają jeszcze gotowane jajko i groszek, inni zaś kukurydzę.

Jeśli zaś chodzi o gotowanie warzyw to też można to zrobić na kilka sposobów. Jedni gotują warzywa w skórce, inni obierają je przed gotowaniem. Niektórzy zaś przyrządzają sałatkę z warzyw wyjętych z rosołu. Zobacz jaki sposób na pyszną sałatkę jarzynową ma znana jurorka polskiej edycji Master Chef'a, Ania Starmach.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Niezawodny przepis Ani Starmach na sałatkę jarzynową

Składniki:

  • 4 marchewki

  • 3 pietruszki

  • 1 mały seler

  • 2 ziemniaki

  • 2 twarde jabłka

  • 2 kiszone ogórki

  • 1 puszka groszku konserwowego

  • 4 łyżki majonezu

  • 2 łyżki śmietany

  • 1 łyżeczka musztardy

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka tartego chrzanu

  • sól, pieprz

Przygotowanie sałatki jarzynowej

Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki obierz, opłucz, włóż do garnka. Zalej wodą, zagotuj, lekko posól, gotuj, aż będą miękkie. Warzywa odcedź, wystudź, pokrój w niedużą kostkę.

Jabłka obierz, pokrój w kostkę. Ogórki kiszone pokrój w kostkę (wcześniej możesz je obrać ze skórki). Jabłka i ogórki dodaj do warzyw razem z odcedzonym groszkiem.

Majonez wymieszaj ze śmietaną i musztardą. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i chrzanem. Sałatkę oprósz solą i pieprzem, polej przygotowanym sosem, wymieszaj.

marchewka
marchewka

Źródło zdjęcia: canva/Patricia Mado

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy