Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis na drobiowe kotlety dewolaj. Szefowa kuchni zdradza sprytny sposób
canva/gkrphoto

Niezawodny przepis na drobiowe kotlety dewolaj. Szefowa kuchni zdradza sprytny sposób

18 września 2022

Kotlety dewolaj skuszą niejednego amatora mięsnych rarytasów. Przygotowane z siekanego kurczaka według receptury doświadczonej szefowej kuchni będą niesamowicie pyszne. Wykonanie jest proste, a rodzina będzie zachwycona. Koniecznie spróbujcie.

Nie wiecie, jak podać piersi z kurczaka? Siekane mięso w połączeniu z aromatycznym masłem i chrupiącą panierką jest przepyszne. Zrobienie proponowanej przez nas wersji kotleta dewolaj nie zajmie wam wiele czasu. Skusicie się?

Przepis na drobiowe kotlety dewolaj

Składniki:

  • 2 podwójne piersi z kurczaka

  • 200 g masła

  • 4-5 ząbków czosnku

  • posiekana natka pietruszki

  • 4 jaja

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak przygotować drobiowe kotlety dewolaj?

Czosnek starannie siekamy i łączymy go z masłem oraz natką pietruszki. Z tłuszczu przygotowujemy większe ruloniki i wstawiamy je do lodówki na kilka minut. Mięso oczyszczamy i siekamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

Kurczaka formujemy na dłoni w spory placek. Na środku układamy jedną porcję aromatycznego masła, po czym działamy tak, by zamknąć tłuszcz w środku. Podłużny kotlet dewolaj panierujemy podwójnie w mące, roztrzepanym jaju i bułce tartej.

Gdy już przygotujemy wszystkie sztuki, smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Danie będzie gotowe, gdy panierka stanie się złocista. Staropolskie kotlety dewolaj smakują znakomicie z frytkami i delikatną surówką z marchewki .

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na mięsne specjały. Polecamy chrupiącą i soczystą karkówkę z pieca oraz wyjątkowo smaczne drobiowe kotlety gyros .

Staropolskie kotlety dewolaj są znakomite
canva/Zoryanchik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy