Kotlety gyros z piekarnika biją na głowę inne przysmaki. Pyszne, proste i lekkie
Jedliście kiedyś kotlety gyros z piekarnika? Inspirowane kuchnią grecką mięsne danie doskonałym pomysłem na obiad. Robi się je szybko, a pominięcie smażenia sprawia, że jest lekkie i soczyste. Smakuje przy tym wyśmienicie. Spróbujecie?
Siekane kotlety z kurczaka w stylu gyros z pewnością spodobają się waszej rodzinie. Delikatne mięso łączymy ze smacznym chrupiącymi warzywami, uzyskując maksimum smaku. Dopełnieniem smaku jest mieszanka przypraw gyros, która sprawi, że mięso będzie smakowało niczym przyrządzone w waszej ulubionej restauracji.
Przepis na wyborne kotlety gyros z piekarnika
Składniki:
600 g filetu z kurczaka
3 łyżeczki przyprawy gyros
1 większa czerwona cebula
1 duża czerwona papryka
170 g kukurydzy z puszki
1 pęczek szczypiorku lub natki pietruszki
6-7 łyżek bułki tartej
2 jaja
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić kotlety gyros z piekarnika? Znamy prosty patent
Filety z kurczaka oczyszczamy, kroimy je kosteczkę. Przenosimy je do miski i łączymy z przyprawą gyros. Odstawiamy na chwilę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza.
Cebulę obieramy i siekamy. Umieszczamy ją w osobnym naczyniu, po czym dodajemy oczyszczoną i pokrojoną paprykę, odcedzoną kukurydzę oraz rozdrobniony szczypiorek. Warzywa łączymy z kurczakiem i wbijamy jaja.
Mieszamy, a następnie wsypujemy bułkę tartą i mieszamy. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Wilgotnymi dłońmi formujemy niezbyt duże kotlety gyros i układamy je na blasze do pieczenia wyłożonej papierem.
Pieczemy od 30 do 35 minut. Podajemy z ulubioną surówką i ziemniakami lub ryżem. Smacznego.
Wskazówka: jeśli zamiast szczypiorku do kotletów gyros dodacie posiekaną natkę pietruszki, danie będzie nieco łagodniejsze i zyska przyjemnego aromatu.
Inne pomysły na kotlety znajdziecie na naszej stronie. Szczególnie polecamy ten przepis na soczyste mielone z pieczarkami oraz na schabowe po staropolsku.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyjątkowe pierogi bez gotowania z jajecznym farszem. Palce lizać
Kultowa zupa owocowa. Niezapomniany smak ze wspomnień i dzieciństwa
Klasyczny przepis na galaretkowiec z mlekiem. Ciasto bez pieczenia