Szybka surówka z marchewki. Uniwersalny dodatek do dań obiadowych
Surówka z marchewki, jabłka i orzechów doskonale sprawdzi się jako uniwersalny dodatek do dań głównych. Pasuje do potraw mięsnych, wegetariańskich, a także ryb. Jest szybka i łatwa do zrobienia, a wymieszana z aromatycznym sosem błyskawicznie znika z talerzy.
Klasyczną surówkę z marchewki z jabłkiem i sokiem z cytryny znamy wszyscy. Jest ona kultowym dodatkiem do obiadu. Jesienią wzbogaćmy jednak potrawę o orzechy włoskie lub laskowe i polejmy ją sosem na bazie miodu i oliwy. Jesienna wersja surówki z marchewki jest absolutnym hitem.
Sezon na orzechy zacznie się już za chwilę. Orzechy włoskie są bardzo smaczne i zdrowe, warto więc dodawać je nie tylko do ciast i deserów. Surówka z marchewki z dodatkiem orzechów nabiera doskonałego smaku. Jest wyraźna, słodkawa i pasuje do wielu potraw.
Przed zrobieniem surówki, przygotujmy sos. Startą marchewkę i jabłko od razu polejmy sosem z miodu i cytryny, dzięki czemu jabłko nie ściemnieje. Dopiero później dodajmy orzechy i doprawmy surówkę do smaku solą i pieprzem.
Szybka surówka z marchewki z dodatkiem orzechów włoskich
Składniki:
2 marchewki
1 jabłko
garść orzechów włoskich
Składniki na sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
Jak zrobić uniwersalną surówkę z marchewki?
Na początku przygotuj sos: oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny i miodem. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania surówki.
Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce, przełóż do salaterki. Całość zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Zrób to szybko, żeby jabłko nie ściemniało. Do surówki dodaj rodzynki i pokrojone orzechy włoskie, wymieszaj.
Surówkę z marchewki podasz do każdego dania. Gorąco polecam filety z kurczaka i soczyste żeberka w miodzie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wyśmienity barszcz ukraiński. Niesamowicie pożywna zupa z burakami
Śliwki pod kruszonką. Doskonały deser zachwyca smakiem i prostotą
Szybka sałatka z kurczakiem i gruszką. Na przekąskę lub drugie śniadanie
Źródło: kwestiasmaku