Niezawodny przepis na marynowane kurki
Jesienna aura za oknem sprawia, że mnóstwo osób nie może się doczekać zbierania grzybów, takich jak kurek. Jeśli masz już ich spory zapas, warto je zamarynować. Dzięki temu wytrwają wiele długich miesięcy bez psucia się. Oczywiście kurki trzeba podgotować w osolonym wrzątku. Marynowane grzyby doskonale pasują do najróżniejszych sałatek, na kanapkach, jako przekąska czy do klasycznego tatara. Dlatego zawsze warto mieć, chociaż kilka słoików.
Samo przygotowanie marynowanych kurek nie jest w żadnym wypadku skomplikowane i potrzeba do tego podstawowych składników oraz sprzętów, które z pewnością większość z nas posiada.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na marynowane kurki
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym wyjawiamy recepturę na ciasto naleśnikowe Magdy Gessler. W tym tekście z kolei zdradzamy przepis na beztłuszczowe fuczki.
Składniki:
-
500 g kurek
-
1 szklanka octu
-
5 szklanek wody
-
łyżka soli
-
1 cebula
-
3 ząbki czosnku
-
pieprz w całości
Zacznij od oczyszczenia kurek z piasku i pozostałości po zbieraniu. Najwygodniej jest użyć do tego delikatnej szczotki. Możesz je także opłukać pod wodą.
W garnku zagotuj wodę i dodaj do niej szczyptę soli. Wrzuć do wrzątku grzyby i gotuj je przez około 30 minut, aż staną się miękkie. Przecedź je na sitku.
Zagotuj w osobnym garnku 5 szklanek wody, szklankę octu, łyżkę soli oraz pieprz. Cebulę posiekaj w kostkę. Grzyby umieść w słoikach wraz z cebulą i ząbkami czosnku i zalej je gorącą zalewą. Odstaw do góry dnem do pełnego wystudzenia.
Źródło: Canva
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku.pl