Smakosze.pl Przepisy Niezawodny przepis siostry Anastazji na nietypowe schabowe
Screen wideo na kanale Salve TV na YouTube; canva.com/Tatiana Volgutova, Getty Images Pro

Niezawodny przepis siostry Anastazji na nietypowe schabowe

26 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Kotlety schabowe w tradycyjnym wydaniu każdy zna i lubi, dlatego warto wprowadzić do swojego jadłospisu powiew świeżości. Siostra Anastazja opracowała przepis na kotlety zapiekane z pasztetem. Rozpływają się w ustach i są jedyne w swoim rodzaju.

Kotlety schabowe towarzyszą nam od lat w niezmienionej formie, z tego powodu niektórym już dawno temu mogły się znudzić. Na szczęście siostra Anastazja ma swój własny pomysł na to klasyczne danie.

W jej recepturze pojawia się nietypowy, przynajmniej w połączeniu ze schabowym składnik - czyli pasztet. Dodatkowo odrobina żółtego sera, który roztapia się na samym wierzchu mięsa, nadaje mu niesamowitego smaku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety schabowe z pasztetem siostry Anastazji

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 4 plastry schabu

  • jajko

  • łyżka mąki

  • pasztet drobiowy

  • pęczek natki pietruszki

  • 100 g sera

  • bułka tarta

  • olej

  • sól

  • pieprz

Na początek, kotlety schabowe zbij tłuczkiem do mięsa. Kotlety schabowe dopraw solą i pieprzem, panieruj w mące, jajku oraz tartej bułce, a następnie usmaż na rozgrzanym tłuszczu np. oleju lub smalcu . Smaż je na  średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony.

Po usmażeniu posmaruj je pasztetem. Posiekaj drobno natkę pietruszki. Ser pokrój na równe plasterki i ułóż je na mięsie w równych odstępach - dobrym wyborem jest ser łatwo roztapiający się.

Piekarnik nastaw na 170 stopni Celsjusza. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim kotlety. Wstaw blachę do pieca i piecz przez minutę. Przed podaniem posyp mięso natką pietruszki.

Kotlet schabowy
undefined

Źródło: LauriPatterson, Getty Images Signature

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy