Niezawodny sposób na kultową złotą kapustę do słoików na zimę

Złota kapusta to nic innego jak kiszona kapusta z dodatkiem aromatycznej kurkumy. Przysmak pochodzi z Chin, ale już od wielu lat ma rzeszę wielbicieli w Polsce. Zdradzamy, krok po kroku jak przyrządzić ten wyjątkowy przysmak, który może np. z powodzeniem zastąpić surówkę do drugiego dania.
Złota kapusta to pyszny i zdrowy dodatek do dań. Nic dziwnego, że cieszy się on ogromną popularnością. Danie zaskakuje swoim wyrafinowanym smakiem i wspaniale komponuje się zarówno z tradycyjnymi kotletami, jak i samo w sobie może być wyjątkową przekąską. Szczególnie warto ją jeść jesienią i zimą, ponieważ zawiera składniki, które wzmocnią naszą odporność m.in. rozgrzewający i wspomnianą wcześniej kurkumę. Jak ją zrobić?
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na kultową złotą kapustę z imbirem i kurkumą
Składniki:
2 małe poszatkowane białe kapusty
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżeczki kurkumy
2 ząbki czosnku
2 łyżki soli morskiej
1 łyżka kminu rzymskiego
Sposób wykonania:
Zszatkuj kapustę i umieść ją w dużej misce. Dodaj do niej starty imbir, suszoną kurkumę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Wymieszaj całość rękami, aż kapusta zacznie puszczać sok - użyj do tej czynności rękawiczek, ponieważ kurkuma silnie barwi dłonie.
Przełóż kapustę do glinianego garnka, przykryj ją talerzem, na którym umieścisz obciążnik. Przykryj naczynie ściereczką. Ostaw ją na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż kapustę do słoików - porządnie ją przy tym ubijając i wstaw do lodówki. Surówkę możesz jeść samą lub traktować ją jako dodatek do drugich dań.
Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej kulinarnych inspiracji. Pisaliśmy m.in. o tym jak przyrządzić kapustę kiszoną po koreańsku oraz podawaliśmy przepis na na tradycyjne bieszczadzkie fuczki, czyli placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: beszamel se
.



































