Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-09-04T221137.750

canva/laperla_foto

Niezawodny sposób na kultową złotą kapustę do słoików na zimę

4 Września 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Złota kapusta to nic innego jak kiszona kapusta z dodatkiem aromatycznej kurkumy. Przysmak pochodzi z Chin, ale już od wielu lat ma rzeszę wielbicieli w Polsce. Zdradzamy, krok po kroku jak przyrządzić ten wyjątkowy przysmak, który może np. z powodzeniem zastąpić surówkę do drugiego dania.

Złota kapusta to pyszny i zdrowy dodatek do dań. Nic dziwnego, że cieszy się on ogromną popularnością. Danie zaskakuje swoim wyrafinowanym smakiem i wspaniale komponuje się zarówno z tradycyjnymi kotletami, jak i samo w sobie może być wyjątkową przekąską. Szczególnie warto ją jeść jesienią i zimą, ponieważ zawiera składniki, które wzmocnią naszą odporność m.in. rozgrzewający i wspomnianą wcześniej kurkumę. Jak ją zrobić?

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na kultową złotą kapustę z imbirem i kurkumą

Składniki:

  • 2 małe poszatkowane białe kapusty

  • 1 łyżeczka startego imbiru

  • 2 łyżeczki kurkumy

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki soli morskiej

  • 1 łyżka kminu rzymskiego

Sposób wykonania:

Zszatkuj kapustę i umieść ją w dużej misce. Dodaj do niej starty imbir, suszoną kurkumę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól. Wymieszaj całość rękami, aż kapusta zacznie puszczać sok - użyj do tej czynności rękawiczek, ponieważ kurkuma silnie barwi dłonie.

Projekt bez tytułu - 2021-09-04T211238.523

Cudowne buraki na zimę w octowej zalewie

CZYTAJ DALEJ

Przełóż kapustę do glinianego garnka, przykryj ją talerzem, na którym umieścisz obciążnik. Przykryj naczynie ściereczką. Ostaw ją na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż kapustę do słoików - porządnie ją przy tym ubijając i wstaw do lodówki. Surówkę możesz jeść samą lub traktować ją jako dodatek do drugich dań.

Na naszej stronie znajdziecie o wiele więcej kulinarnych inspiracji. Pisaliśmy m.in. o tym jak przyrządzić kapustę kiszoną po koreańsku oraz podawaliśmy przepis na na tradycyjne bieszczadzkie fuczki, czyli placki ziemniaczane z dodatkiem kapusty.

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: beszamel se

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >