Smakosze.pl Przepisy Nieziemsko pyszny i puszysty omlet bez smażenia z piekarnika
canva/quadxeon

Nieziemsko pyszny i puszysty omlet bez smażenia z piekarnika

30 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Dziś możesz zjeść niezwykłe śniadanie. Zwłaszcza jeśli przygotujesz omlet bez smażenia z piekarnika. Jest nieziemsko pyszny i puszysty. Równie dobrze smakuje posypany cukrem pudrem, szczypiorkiem czy posmarowany dżemem. Składniki wymieszasz błyskawicznie, musisz tylko chwilę poczekać, aż się upiecze.

Jajeczne śniadania są naszymi ulubionymi. Nie dość, że łatwo i szybko się je robi, to jeszcze dobrze sycą. Taka porcja energii na początek dnia jest naprawdę smaczna i potrzebna naszemu organizmowi.

Choć jajka można ugotować czy zrobić z nich jajecznicę, to dziś zapraszamy was na puszysty omlet. Nie będziemy go smażyć, tylko piec. Dzięki temu będzie lżejszy dla żołądka i mniej absorbujący w przygotowaniu.

Nieziemsko pyszny i puszysty omlet bez smażenia z piekarnika

Składniki:

  • 4 jajka

  • szczypta soli

  • 2/3 szklanki mleka

  • olej do formy

  • plasterek masła

Przygotowanie omleta

Piekarnik rozgrzej do temperatury 250 st. C i wstaw do niego żeliwną patelnię (bez plastikowej rączki), by się nagrzała.

Jajka wybij do miski, wymieszaj ze sporą szczyptą soli. Dodaj mleko, jeszcze raz energicznie całość wymieszaj.

Przy pomocy pędzelka patelnię natłuść olejem. Wlej do niej jajeczną masę. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut.

Omlet jest gotowy, gdy jego wierzch się zrumieni. Wtedy wyjmij go z piekarnika, połóż na nim plasterek masła i szybko posmaruj nim wierzch omleta. Podawaj np. posypany szczypiorkiem.

Wskazówka: Omlet będzie bardziej pożywny, jeśli dodasz do niego 2 łyżki mąki i łyżeczkę cukru wanilinowego.

Na naszej stronie znajdziesz też inne pomysły na pyszne śniadania. Zobacz, jak przygotować jajecznicę na śmietanie , a także jak zrobić ekspresowe placki z bananów .

mieszanie jaj
mieszanie jaj

Źródło: canva/davincidig

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: beszamel.se, kuchniaagaty Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy