Niezwykła zapiekanka z kopytkami i mięsem mielonym. Ideał na jesień
Zapiekanka jest daniem, które z powodzeniem sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Dzisiaj proponujemy wam prosty przysmak na bazie ziemniaczanych kopytek z dodatkiem mięsa mielonego i sera. Przepis nie jest skomplikowany, a bliscy z pewnością zjedzą ze smakiem. Spróbujecie?
Prosta zapiekanka na bazie kopytek sprawdzi się, jeśli zostały nam ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale nie tylko. Sycący mączny rarytas doskonale pasuje do sosu pomidorowego z dodatkiem mięsa mielonego. Całość przykryta będzie pyszną pierzynką z sera. Skusicie się?
Przepis na pyszną zapiekankę z kopytek i mięsa mielonego
Składniki:
-
500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
-
400 g przecieru pomidorowego, najlepiej ziołowego
-
około 300 g startego sera żółtego lub duża kulka mozzarelli
-
2 średnie cebule
-
3-4 ząbki czosnku
-
oregano i bazylia w ilości do smaku (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić zapiekankę z kopytek i mięsa mielonego? Prosty przepis na tani obiad
Cebulę obieramy z łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy warzywo. Gdy już naczynie zmięknie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili wlewamy przecier pomidorowy i podgrzewamy całość na średnim ogniu przez 5 minut.
Na osobnej patelni podsmażamy mięso mielone. Gdy się zrumieni, przenosimy do niego zredukowany sos. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. W natłuszczonym delikatnie naczyniu żaroodpornym układamy warstwę kopytek i zalewamy ją połową sosu.
Posypujemy serem, po czym powtarzamy czynności. Warto na wierzch zachować nieco więcej sera, choć nie jest to konieczne. Pieczemy przez 15-20 minut. Zapiekankę wyjmujemy z pieca, gdy aż ser się stopi i lekko przyrumieni. Podajemy na ciepło z delikatną sałatką. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na zapiekanki. Spróbujecie koniecznie ziemniaczanego przysmaku z warzywami i drobiem . Być może skusi was również prosty patent na makaronowy specjał z pieczarkami i serem żółtym .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Niebywałe, z czym Lewandowska podaje zupę z dyni. Nietypowy pomysł zaskakuje
-
Ciocia Marzenka robi placki ziemniaczane jak nikt inny. Jesienią zawsze stawia na 1 dodatek
-
Puszysty i elegancki sernik z rosą. Mamy sprawdzony domowy przepis