Zapiekanka ziemniaczana według Kuronia. Sycący obiad dla całej rodziny
Zapiekanka ziemniaczana ratuje nas za każdym razem, kiedy brak nam czasu bądź pomysłu na obiad. Wystarczy do ziemniaków dodać składniki, które akurat mamy z lodówce, zalać wybranym sosem i zapiec w piekarniku. A co powiecie na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i sosem paprykowym? To pyszna propozycja prosto od Jacka Kuronia.
Do zapiekanki ziemniaczanej możesz użyć ziemniaków świeżo ugotowanych lub tych, które zostały z obiadu z dnia poprzedniego. Pyszna i aromatyczna zapiekanka ziemniaczana jest doskonałą propozycją obiadową dla całej rodziny. Dzięki dodatkowi mięsa z kurczaka jest również bardzo pożywna.
Przepis na smakowitą zapiekankę ziemniaczaną
Składniki:
800 g ziemniaków
300 g piersi z kurczaka lub z indyka
1 czerwona papryka
1 cebula
jedna mała cukinia
4 łyżki sosu paprykowego firmy Roleski
250 ml śmietanki 18%
4 jajka w rozmiarze M
100 g żółtego sera
3 łyżki oleju roślinnego
sól i pieprz do smaku
masło i bułka tarta do posmarowania formy
Przygotuj zapiekankę ziemniaczaną z przepisu Jacka Kuronia
Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Warzywa na zapiekankę ziemniaczaną nie powinny być idealni miękkie, aby nie rozpadały się zbytnio po upieczeniu dania. Po ugotowaniu wodę odlej a ziemniaki odstaw do ostygnięcia. Chłodne ziemniaki pokrój w plasterki.
Pokrój w kostkę pozostałe składniki na zapiekankę ziemniaczaną: pierś drobiową, cebulę, paprykę oraz cukinie. Podsmaż, zaczynając od mięsa a potem stopniowo dodając warzywa. Całość powinna być ładnie zrumieniona.
Do zawartości patelni dodaj 4 łyżki sosu paprykowego Roleski. Smaż jeszcze chwilę do momentu połączenia wszystkich składników na zapiekankę. Następnie zdejmij patelnię z gazu.
Ser na zapiekankę ziemniaczaną zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Śmietankę wymieszaj z jajkami w osobnym naczyniu. Na koniec formę do pieczenia zapiekanki wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
W przygotowanej formie układaj kolejno warstwy zapiekanki ziemniaczanej: plasterki ziemniaków, starty ser, kurczak z warzywami, starty ser i ponownie plasterki ziemniaków. Ułożoną zapiekankę ziemniaczaną zalej rozrobionymi ze śmietaną jajkami. Posyp po wierzchu ostatnią porcją sera.
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni. Wstaw naczynie z zapiekanką ziemniaczaną na ok. 50 minut. Gotowa zapiekanka doskonale smakuje zarówno podana od razu jak i odgrzana następnego dnia. Wyśmienitą zapiekankę obiadową możesz wyczarować też z makaronu. Spróbuj pysznej zapiekanki bez dodatku mięsa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Puszyste domowe drożdżówki z serem. Smaczniejsze i tańsze niż z cukierni
Koktajl z bananem i płatkami. Ekspresowy sposób na pożywne śniadanie
Źródło: Kuron