Niezwykłe placki ziemniaczane z dodatkiem papryki
Jeśli znudziły ci się klasyczne placki ziemniaczane, spróbuj czegoś nowego. Przygotuj placki ziemniaczane z dodatkiem papryki. To kolorowe, zdrowe i chrupiące warzywo odmieni smak i wygląd lubianej potrawy. Z pewnością nie pożałujecie tej zmiany.
Placki ziemniaczane to dobry pomysł na bezmięsny obiad. Możesz je też zaserwować na kolację, ale raczej wczesną, bo potrawy smażone są dość ciężkostrawne. Placki możesz podać z kwaśną śmietaną lub ulubionym sosem, np. czosnkowym, pieczarkowym.
Smak ziemniaków warto odmienić dodatkiem innych warzyw. Niektórzy obowiązkowo dodają do nich cebulę, inni czosnek. Ale do ciasta na placki ziemniaczane można też dorzucić kukurydzę, kiszoną kapustę czy właśnie kolorową paprykę.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na niezwykłe placki ziemniaczane z dodatkiem papryki
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
2 jajka
-
1/2 szklanki mąki pszennej
-
1 czerwona papryka
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
sól, pieprz
-
olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych z papryką
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz. Zetrzyj na tarce o średnich oczkach, umieść na sicie, zawieś nad miską, odstaw na 10 minut.
Po tym czasie miąższ ziemniaczany przełóż do nowej miski, zlej płyn znad osadu po ziemniakach. Znajdującą się na dnie naczynia skrobię dodaj do ziemniaków.
Do masy ziemniaczanej dodaj też mąkę pszenną, jajka, sporą szczyptę soli i pieprzu. Wymieszaj.
Paprykę pokrój w cienkie plasterki, dodaj do masy ziemniaczanej. Cebulę zetrzyj, odciśnij płyn, miąższ dodaj do ziemniaków razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Na patelni ze sporą ilością oleju kładź porcje ziemniaczanego ciasta. Smaż rumiane placuszki, osącz je z nadmiaru tłuszczu.
Źródło zdjęcia: canva/irinaburakova
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: prostepesto