Niezwykły sposób na placki ziemniaczane bez smażenia i bez pieczenia
Placki ziemniaczane to danie, które sprawdzi się doskonale jako śniadanie, kolacja, a nawet obiad. Spróbuj ich w wersji gotowanej z dodatkiem sera, a już nigdy nie wrócisz do klasyki.
Ziemniak to warzywo, które znajdzie wiele zastosowań w naszej kuchni, więc nie musisz ograniczać się tylko do ich gotowania. Z tej pysznej bulwy z powodzeniem przyrządzisz kluski, kotlety oraz placki ziemniaczane.
Dziś proponujemy ci przepis, który jest nie tylko prosty, ale też pomoże ci wykorzystać gotowane ziemniaki, które być może zalegają w twojej lodówce. Receptura ta nie przewiduje ścierania warzyw i smażenia, więc ich przygotowanie nie będzie wymagało posiadania dodatkowego sprzętu kuchennego.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na placki ziemniaczane bez smażenia
Składniki:
1 kg ziemniaków
1 kg mąki
3 jaja
2 łyżki mąki ziemniaczana
800 g twarogu
sól i pieprz do smaku
Składniki na omastę (opcjonalnie):
100 g boczku wędzonego
1 biała cebula
pęczek szczypiorku
Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie i studzimy. Następnie mielimy je i mieszamy z mąkami i jajami. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie wyrabiamy masę i odstawiamy na czas przygotowania farszu.
Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy przyprawy do smaku i starannie mieszamy. Z przygotowanych wcześniej ziemniaków formujemy placki, nakładamy łyżką farsz i dokładnie zalepiamy, tworząc owalne placuszki. Wrzucamy je do osolonego wrzątku i gotujemy przez 10 minut.
Gotowe placki ziemniaczane wyjmujemy przy pomocy łyżki cedzakowej i wykładamy na talerze. Przygotowujemy omastę (opcjonalnie). Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy posiekaną cebulę i szczypiorek, smażymy przysmażyć. Tak przygotowaną omastą polewamy placuszki.
Źródło zdjęcia: canva/freeskyline
Danie w wersji wegetariańskiej możemy zaserwować z pysznym sosem z grzybów leśnych. Jeśli natomiast chciałbyś spróbować ziemniaków w wersji pieczonej, sprawdź ten kultowy przepis.
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: smaker