Smakosze.pl Produkty Niezwykłe właściwości agrestu
pixabay.com/MrGajowy3

Niezwykłe właściwości agrestu

12 maja 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Agrest nazywany jest winoroślą północy - kojarzy się bowiem z winogronami, których wygląd bardzo przypomina agrestowe kulki. W Europie uprawiany jest prawdopodobnie od około XIII wieku, choć mógł być znany jeszcze wcześniej, jako roślina dzika.

Obecnie agrest jest mocno zapomnianym owocem, choć jego powszechność skłania do jak najczęstszego korzystania w kuchni. Jeśli chcesz powrócić do dawnych lat, w których smak tych jagód towarzyszył w trakcie wakacji u babci na wsi, warto zasadzić kilka krzaków na swojej działce czy poletku.

Co skrywa agrest?

Przede wszystkim jest doskonałym źródłem luteiny, która odgrywa bardzo ważną rolę w zachowaniu dobrej kondycji wzroku. Luteina jest karotenoidem, czyli bardzo silnym przeciwutleniaczem. Substancja ta działa jak naturalny filtr, który chroni oczy przed promieniowaniem UVA i UVB.

Najwięcej luteiny można znaleźć w owocach odmiany czerwonej, a najmniej znajduje się jej w białych owocach. Duża koncentracja tego przeciwutleniacza obecna jest bezpośrednio pod skórką, choć w miąższu także można znaleźć jej obecność.

Owoce agrestu na trawienie

Głównym powodem pozytywnego działania agrestu na pracę układu pokarmowego, jest fakt, że znajduje się w nim dużo pektyn oraz kwasu jabłkowego i cytrynowego. Dlatego każdy, kto odczuwa problemy z wypróżnianiem czy wzdęciami, powinien włączyć agrest do swojej diety.

Na naszej stronie zamieściliśmy także mnóstwo innych ciekawych informacji kulinarnych, które mogą ci się spodobać. Przeczytaj ten artykuł , w którym wyjaśniamy, czy szypułki truskawek są jadalne. W tym tekście zdradzamy najlepszy sposób na mrożenie dużych ilości klusek śląskich.

Sporą uwagę powinny poświęcić mu także osoby nerwowe lub odczuwające silny stres . Magnez oraz witaminy z grupy B, które także dostarcza się, jedząc te owoce, wspomagają układ nerwowy i pozwalają na łagodzenie objawów stresu.

Źródło: Daemys, Getty Images

Chcesz schudnąć? Jedz agrest

Owoce agrestu są niskokaloryczne - w 100 gramach znajduje się jedynie 44 kcal. Dodatkowy niski indeks glikemiczny, który w przypadku tych jagód wynosi jedynie 15, pozwala na raczenie się smakiem owoców diabetykom, którzy muszą uważać na dużą ilość cukru w diecie.

Właściwości detoksykujące agrestu ułatwiają czyszczenie organizmu z toksyn, a korzystny wpływ na układ moczowy oraz działanie moczopędne pozwalają na utrzymanie się w dobrym zdrowiu. Owoce te można jeść zarówno na surowo, jak i w formach przetworów, nalewek czy sosów do mięs.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy